Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения относительно индексации заработной платы

О предоставлении разъяснения относительно индексации заработной платы



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.09.2012 р. № 325/10/136-12
   
   Про надання роз'яснення щодо індексації заробітної плати
   
   <...>
   
   Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. № 1078 <...>, місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватися у місяці підвищення.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.
   
   Отже, якщо у працівників відбувається підвищення заробітної плати на суму меншу, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватись у місяці підвищення, здійснюється підвищення заробітної плати та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення заробітної плати. Визначена сума індексації фіксується і виплачується у такому розмірі до наступного збільшення заробітної плати, при якому таке збільшення перевищить фіксовану суму індексації.
   
   Якщо не відбувається права на нарахування нових сум індексації, при наступному збільшенні заробітної плати зафіксована величина індексації не зменшується на суму підвищення заробітної плати.
   
   У разі зменшення вже визначеної фіксованої суми індексації на суму наступного підвищення заробітної плати у працівника не відбуватиметься підвищення заробітної плати до тих пір, поки сума підвищення не перевищить зазначену фіксовану величину. Отже, норма прикладу 4 Порядку передбачена з метою недопущення зменшення гарантії щодо забезпечення достатнього рівня життя та підтримання купівельної спроможності населення.
   
   Що стосується премії, то вона є об'єктом індексації. Проте, враховуючи, що премія, як правило, не має постійного характеру виплати (щомісячно змінюється її розмір), при визначенні базового місяця при проведенні індексації вона не враховується.
   
   Директор Департаменту
   стратегічного планування
   
О. Крентовська

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям