Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснения по вопросам применения статьи 24¹ Закона Украины "О занятости населения"

О предоставлении разъяснения по вопросам применения статьи 24¹ Закона Украины "О занятости населения"



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.07.2015 р. № 233/021/1/106-15
   
   Щодо надання роз'яснення з питань застосування статті 24¹ Закону України "Про зайнятість населення"
   <...>
   
   Департамент ринку праці та зайнятості Мінсоцполітики <...> розглянув лист <...> щодо надання роз'яснення з питань застосування статті 24¹ Закону України "Про зайнятість населення" (далі - Закон) та повідомляє.
   
   Щодо можливості надання компенсації роботодавцю витрат на оплату праці внутрішньо переміщених осіб, працевлаштованих на умовах безстрокових трудових договорів
   
   Статтею 24 1 Закону визначено, що роботодавцю компенсуються витрати на оплату праці (але не вище середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців, за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази.
   
   Надання відповідної компенсації за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах безстрокових трудових договорів Законом не визначено.
   
   Одночасно зазначаємо, що Законом не встановлено обмежень щодо можливості сторін продовжити трудові правовідносини після закінчення дії строкового трудового договору. Таким чином, відповідно до статті 39¹ КЗпП України, якщо після закінчення строку трудового договору трудові відносини фактично тривають і жодна із сторін не вимагає їх припинення, дія цього договору вважається продовженою на невизначений строк.
   
   Щодо необхідності збереження трудових відносин з працевлаштованими внутрішньо переміщеними особами протягом визначеного періоду
   
   Пунктом 2 частини другої статті 24¹ Закону визначено, що компенсація витрат роботодавця на оплату праці (але не вище середнього рівня заробітної плати, що склався у відповідному регіоні за минулий місяць) за працевлаштування зареєстрованих безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб на умовах строкових трудових договорів тривалістю не більше шести календарних місяців, за умови збереження гарантій зайнятості такої особи протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у два рази.
   
   Тривалість компенсації витрат роботодавця, який працевлаштовує внутрішньо переміщених осіб з числа категорій громадян, зазначених у частині першій статті 14 Закону, понад шість місяців, але не більше дванадцяти календарних місяців, визначається рішенням регіональних координаційних комітетів сприяння зайнятості за погодженням із відповідними територіальними органами державної служби зайнятості.
   
   Інші умови (тривалість виплати та/або трудових відносин, характер трудового договору), за яких надається зазначена компенсація, Законом не визначені.
   
   Щодо переукладання трудового договору та повторного отримання роботодавцем компенсації витрат, включення до суми витрат єдиного соціального внеску
   
   Частиною п'ятою статті 24¹ Закону України "Про зайнятість населення" передбачено, що порядок здійснення заходів сприяння зайнятості, повернення коштів, спрямованих на фінансування таких заходів, у разі порушення гарантій зайнятості для осіб, зазначених у цій статті, визначається Кабінетом Міністрів України.
   
   Проект постанови Кабінету Міністрів України про затвердження відповідного порядку розроблено Мінсоцполітики та направлено на розгляд Уряду. Процедура запровадження заходів сприяння зайнятості внутрішньо переміщених осіб, у тому числі компенсації роботодавцю витрат на оплату праці, буде визначена у зазначеній постанові Кабінету Міністрів України.
   
   Щодо можливості надання компенсації витрат роботодавцю, який працевлаштував внутрішньо переміщених осіб до набрання чинності змінами до Закону
   
   Статтею 58 Конституції України встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.
   
   Отже, роботодавець отримує право претендувати на компенсацію витрат відповідно до статті 24¹ Закону, якщо трудовий договір з внутрішньо переміщеною особою укладено після дати набрання чинності Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту внутрішньо переміщених осіб".
   
   Директор Департаменту
   ринку праці та зайнятості
   
С. Кікіна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям