Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении норм Закона Украины "Об основных принципах государственного надзора (контроля) в сфере хозяйственной деятельности"

О применении норм Закона Украины "Об основных принципах государственного надзора (контроля) в сфере хозяйственной деятельности"



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.01.2012 р. N 339/0/10-12/18
   
   Про застосування норм Закону України "Про основні засади державного нагляду {контролю} у сфері господарської діяльності"

   
   Міністерство соціальної політики на виконання листа Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та праці від 17.01.2012 р. N 04-35/9-7854 розглянуло звернення депутата щодо застосування норм Закону України "Про основні засади державного нагляду {контролю} у сфері господарської діяльності" при проведенні перевірок, здійснюваних органами Пенсійного фонду України і фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, і повідомляє.
   
   Закон України "Про основні засади державного нагляду {контролю} у сфері господарської діяльності" (далі - Закон N 877) визначає правові та організаційні засади, основні принципи і порядок здійснення державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності, повноваження органів державного нагляду (контролю), їх посадових осіб і права, обов'язки та відповідальність суб'єктів господарювання під час здійснення державного нагляду (контролю).
   
   Статтею 1 Закону N 877 визначено, що державний нагляд (контроль) - діяльність уповноважених законом центральних органів виконавчої влади, їх територіальних органів, державних колегіальних органів, органів виконавчої влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в межах повноважень, передбачених законом, щодо виявлення та попередження порушень вимог законодавства суб'єктами господарювання тазабезпечення інтересів суспільства,зокрема належної якості продукції, робіт та послуг, прийнятного рівня небезпеки для населення, навколишнього природного середовища.
   
   При цьому слід зазначити, що фонди загальнообов'язкового державного соціального страхування є некомерційними самоврядними організаціями, тобто з урахуванням змін, внесених до Закону N 877 Законом України від 01.07.2010 р. N 2399, не належать до органів, що здійснюють державний нагляд (контроль).
   
   З введенням Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон N 2464) функції збору та обліку єдиного внеску, контролю повноти і своєчасності його сплати, ведення Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування покладені на Пенсійний фонд України.
   
   Механізм проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових та позапланових перевірок на підприємствах, в установах і організаціях, фізичних осіб - підприємців, які відповідно до Закону N 2464 є платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, а також достовірності відомостей, представлених в Державний реєстр загальнообов'язкового державного соціального страхування, визначає Порядок проведення Пенсійним фондом України та його територіальними органами планових та позапланових перевірок платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі - Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2011 р. N 233.
   
   Зазначений Порядок враховує вимоги Закону N 877, отже, дані вимоги враховуються при проведенні перевірок органами Пенсійного фонду України.
   
   Законами України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами_ зумовленими похованням", "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування України на випадок безробіття", "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання_ які спричинили втрату працездатності" визначено права та обов'язки фондів соціального страхування щодо здійснення перевірок, зокрема щодо правильності використання страхувальниками страхових коштів.
   
   З метою реалізації норм Закону N 2464 і законів у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 15.06.2011 р. N 636 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 року N 540".
   
   Зазначеною постановою визнаються такими, що втратили чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2009 р. N 345"Про затвердження критерію, за яким оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття" та від 03.06.2009 р. N 547 "Про затвердження критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням".
   
   Також постановою затверджено критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності (оскільки відповідно до Закону N 2464 та Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання_ які спричинили втрату працездатності" за Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України збережені функції визначення класу професійного ризику виробництва за видами економічної діяльності, контролю за достовірністю поданих страхувальниками відомостей про види економічної діяльності для віднесення їх до відповідного класу професійного ризику виробництва, а також за дотриманням страхувальниками законодавства про охорону праці).
   
   Критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення господарської діяльності і визначається періодичність проведення планових заходів, пов'язаних з державним наглядом (контролем) у сфері загальнообов'язкового державного соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, також враховують вимоги Закону N 877.
   
   Перший заступник Міністра
   
В. Надрага

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям