Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении нормы части второй статьи 26 Закона Украины "Об общеобязательном государственном социальном страховании"

О применении нормы части второй статьи 26 Закона Украины "Об общеобязательном государственном социальном страховании"



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.05.2015 р. N 6811/0/14-15/18
   
   Про застосування норми частини другої статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування"

   Міністерство соціальної політики розглянуло лист [...] щодо застосування норми частини другої статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" та повідомляє.
   
   Відповідно до частини другої статті 26 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон) сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду, та не може бути меншою, ніж розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.
   
   Зі змісту частини другої статті 26 Закону випливає, що у разі коли сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць є меншою за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, необхідно здійснювати доплату до суми допомоги до рівня мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.
   
   При цьому зазначена норма Закону не містить уточнень в частині суми допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць у разі повної (неповної) зайнятості застрахованої особи.
   
   Крім того, відповідно до частини п'ятої статті 8 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" у разі якщо база нарахування єдиного внеску (крім винагороди за цивільно-правовими договорами) не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), сума єдиного внеску розраховується як добуток розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та ставки єдиного внеску, встановленої для відповідної категорії платника.
   
   Враховуючи зазначене, норма частини другої статті 26 Закону може застосовуватись як у випадках повної зайнятості, так і у випадках неповної зайнятості застрахованої особи.
   
   Крім того, виходячи зі змісту частини другої статті 26 Закону, сума допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на час настання страхового випадку.
   
   При визначенні суми допомоги по вагітності та пологах у розрахунку на місяць застосовується середньомісячна кількість календарних днів - 30,44.
   
   Слід зазначити, що застосування середньомісячної кількості календарних днів (30,44) на сьогодні також передбачено для визначення максимальної суми заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, в розрахунку на один день, при обчисленні допомоги по вагітності та пологах (пункт 14 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 N 1266).
   
   Заступник Міністра
В. Ярошенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям