Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении п. 3 постановления КМУ от 16.09.2015 № 731

О применении п. 3 постановления КМУ от 16.09.2015 № 731



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 20.11.2015 р. № 17675/0/14-15/13
   
   Про розгляд запиту щодо застосування п. 3 постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 № 731

   Міністерство соціальної політики України на виконання доручення Кабінету Міністрів України від 24.10.2015 № 42829/1/1-15 розглянуло ваш лист щодо застосування пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 № 731 „Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" (далі - постанова № 731) і в межах компетенції повідомляє.
   
   Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.09.2015 № 731 „Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" з 1 вересня цього року підвищено розмір посадового окладу (тарифної ставки) працівника І тарифного Єдиної тарифної сітки (далі - ЄТС) з 852 до 1012 грн (підвищення на 160 грн) на основі якого розраховуються посадові оклади працівників за іншими тарифними розрядами ЄТС. Це забезпечило зростання розмірів посадових окладів (тарифних ставок) працівників від 13 до майже 19 відсотків.
   
   Згідно з пунктом 4 постанови № 731 „Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" керівники установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери мали забезпечити внесення змін до штатних розписів з урахуванням нових розмірів посадових окладів (тарифних ставок заробітної плати) з 1 вересня 2015 року.
   
   Пунктом 3 постанови № 731 доручено міністрам, керівникам інших центральних органів виконавчої влади, головам обласних державних адміністрацій, Київської міської державної адміністрації та інших державних органів вжити заходи для запровадження з 1 вересня 2015 р. посадових окладів (тарифних ставок) та здійснення виплати надбавок, доплат, премій у межах передбачених коштів бюджетами всіх рівнів та власних коштів, забезпечивши зростання заробітної плати в середньому, зокрема, медичним працівникам — не менше як на 300—600 гривень, середньому медичному персоналу, працівникам соціального захисту, культури — не менше як на 300—400 гривень.
   
   Необхідно зазначити, що нормами цього пункту постанови № 731 передбачено зростання заробітної плати працівників в середньому і не менше вказаних розмірів.
   
   Реалізація вимог цього пункту постанови забезпечується з урахуванням конкретних умов та розмірів оплати праці кожного окремого працівника. Так, лише розміри посадових окладів, наприклад, лікарів збільшено на 277 - 387 грн, учителів - на 263 грн — 339 грн, на які нараховуються ще й обов'язкові та інші складові заробітної плати: підвищення посадових окладів, надбавки за вислугу років (від 10 до 30 відсотків), за тривалість безперервної роботи (від 20 до 80 відсотків) лікарям, інших надбавок та доплат (до 50 відсотків посадового окладу) і премії, яка граничними розмірами не обмежується.
   
   Що стосується індексації заробітної плати, то пунктом 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами), визначено, що базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації є місяць, в якому відбувається підвищення мінімальної заробітної плати, пенсій, виплат, що здійснюються відповідно до законодавства про загальнообов'язкове державне соціальне страхування, стипендій, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів. Значення індексу споживчих цін у базовому місяці приймається за 1 або 100 відсотків.
   
   Індексація у базовому місяці не проводиться, так як відбувається підвищення грошових доходів громадян. Для проведення подальшої індексації індекс розраховується з наступного за базовим місяця. Право на індексацію відбувається, коли індекс інфляції перевищить поріг індексації, встановлений у розмірі 101 відсоток.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.
   
   Тобто, у разі підвищення заробітної плати на суму меншу ніж сума індексації, здійснюється підвищення заробітної плати та зберігається сума індексації, яка визначається з урахуванням суми підвищення.
   
   Положення пункту 5 Порядку передбачено у зв'язку з тим, що при зростанні грошових доходів громадян відбувається покращення їх матеріального стану, що дає можливість підтримувати їх купівельну спроможність в умовах зростання споживчих цін на товари та послуги.
   
   Перший заступник Міністра
   
В. Шевченко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям