Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О социальной защите граждан, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы

О социальной защите граждан, пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.03.2012 р. N 157/20/112-12
   
Хмельницькому обласному місцевому осередку Всеукраїнської громадської
   організації інвалідів "Допомога інвалідам Чорнобиля"

   Департамент соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Мінсоцполітики України на виконання доручення Секретаріату Кабінету Міністрів України розглянув звернення і повідомляє.
   
   Відповідно до статті 63 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон) фінансування витрат, пов'язаних з його виконанням, здійснюється за рахунок державного бюджету.
   
   Реалізація Закону у повному обсязі потребує понад 70 млрд. гривень.
   
   Згідно з частиною другою статті 95 Конституції України виключно законом про державний бюджет України визначаються будь-які видатки держави на загальносуспільні потреби, розмір і цільове спрямування цих видатків.
   
   Щодо виконання Пенсійним фондом України судових рішень, то за його інформацією судові рішення, що набрали законної сили, виконуються органами Пенсійного фонду України відповідно до покладених зобов'язань в установленому чинним законодавством порядку.
   
   У підписаному 30.09.2011 Меморандумі про взаємодію і співробітництво між Кабінетом Міністрів України та Всеукраїнською громадською організацією інвалідів "Союз Чорнобиль України", який діятиме протягом п'яти років, визначено зобов'язання Уряду та громадських організацій щодо подальшої взаємодії і співробітництва. В Меморандумі зазначено, що виплату пенсій, заробітної плати та інших соціальних виплат, надання пільг, гарантій та компенсацій буде забезпечено у розмірах, не менше ніж ті, що фактично виплачуються (надаються) на дату підписання Меморандуму, і Уряд у цьому пункті не брав зобов'язання щодо забезпечення виплат за судовими рішеннями.
   
   З метою виконання зазначеного Меморандуму Кабінетом Міністрів України прийнято постанову від 23.11.2011 N 1210 "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
   
   Пріоритетом щодо соціальної захищеності, як і раніше, є інваліди, учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілі діти.
   
   У зв'язку з прийняттям постанови з 1 січня 2012 року перераховано:
   
   - розміри пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, та у зв'язку з втратою годувальника з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС;
   
   - розміри пенсій дітей-інвалідів з числа потерпілих від Чорнобильської катастрофи з 380 грн. у 2011 році до 842 грн. у 2012 році;
   
   - щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, що належать до категорії 1, з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС з 30, 20 і 15 % до 50, 40, 30 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (як для інвалідів війни);
   
   - щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, дітям-інвалідам з 15 до 18 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
   
   - щомісячна компенсація за втрату годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи з 10 до 12 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
   
   З 1 липня 2012 року будуть перераховані:
   
   - розміри пенсій для інвалідів з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи на 70 % проти 2011 року та встановлені пенсійні виплати на рівні: I групи - 1250 грн., II - група 1070 грн., III група - 935 грн.;
   
   - щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, що належать до категорії 1, - інвалідам з числа потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи для I групи - з 30 до 36 %, II групи - з 20 до 24 %, III групи - з 15 до 18 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
   
   - щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, що належать до категорії 2, 3, 4, з 5, 10 і 15 % до 6, 12 і 18 % прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;
   
   Крім того, у 2012 році на 85 % збільшено видатки на комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування з 11,5 млн. грн. до 21,3 млн. грн., збільшено не менше ніж на 155,5 млн. грн. або на 43 % обсяг видатків на забезпечення інвалідів України технічними та іншими засобами реабілітації.
   
   Необхідно зазначити, що якщо на усі окремі бюджетні програми із соціального захисту громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2011 році було передбачено 4668,9 млн. грн., то у 2012 році 6861,1 млн. грн., що більше на 2192,2 млн. грн. або на 47 %. Це найбільший показник видатків на соціальний захист.
   
   Питання удосконалення законодавства в межах фінансових можливостей державного бюджету розглядаються на засіданнях Консультативної ради з питань поліпшення соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, яку створено на виконання Меморандуму та постанови Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 N 1112, до складу якої входять представники громадських організацій.
   
   Директор Департаменту
   
О. Кравченко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям