Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О введении суммированного учета рабочего времени

О введении суммированного учета рабочего времени



   

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.03.2012 р. N 98/13/116-12
   
   Про запровадження підсумованого обліку робочого часу


   
   Згідно зі статтею 61 КЗпП України на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин.
   
   Також пунктом 2.3 Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів, затвердженого наказом Мінтрансзв’язку від 07.06.2010 р. N 340 та зареєстрованого у Мін'юсті 14.09.2010 р. за N 811/18106, передбачено, що рішення про запровадження підсумованого обліку робочого часу приймається Перевізником за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником).
   
   Отже, як випливає із вищезазначених норм, підсумований облік робочого часу при наявності підстав його застосування може вводитися лише за погодженням з профспілковим комітетом (профспілковим представником).
   
   При відсутності на підприємстві профспілкової організації питання про введення і умови застосування підсумованого обліку робочого часу доцільно вирішувати у колективному договорі.
   
   Водночас відповідно до статті 3 Закону України "Про колективні договори і угоди" колективний договір укладається між власником або уповноваженим ним органом, з однієї сторони, і однією або кількома профспілковими чи іншими уповноваженими на представництво трудовим колективом органами, а у разі відсутності таких органів - представниками трудящих, обраними і уповноваженими трудовим колективом.
   
   З огляду на вищезазначене, у разі відсутності на підприємстві профспілкової організації (профспілкового представника) запровадження підсумованого обліку робочого часу та погодження графіків змінності водіїв можуть здійснюватися уповноваженим представником трудового колективу.
   
   Директор Департаменту
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям