Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об индексации денежных доходов совместителей

Об индексации денежных доходов совместителей



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 19.12.2013 № 14585/0/14-13/10
   
   Щодо індексації грошових доходів сумісників
   
   Міністерство соціальної політики України розглянуло запит щодо індексації грошових доходів населення і повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення (далі - Порядок), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (із змінами), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.
   
   Пунктом 5 Порядку визначено, що у разі зростання мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбувається підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи за цей місяць не індексуються, якщо сума підвищення доходу перевищує суму індексації.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.
   
   Враховуючи зазначене, якщо відбувається підвищення грошового доходу працівника, змінюється базовий місяць для обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.
   
   Згідно з пунктом 7 Порядку особі, яка працює за сумісництвом, видається на її вимогу довідка з основного місця роботи про розмір доходу, що підлягає індексації, та проіндексованого доходу. На підставі цієї довідки провадиться індексація доходів від роботи за сумісництвом у межах суми, що не перевищує прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, з урахуванням отриманої заробітної плати за основним місцем роботи.
   
   З метою однозначного трактування Порядку, зокрема, положень стосовно роботи за сумісництвом, Мінсоцполітики підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення», який подано на розгляд Кабінету Міністрів України.
   
   Директор Департаменту
   стратегічного планування
   
О. Крентовська

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям