Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об обеспечении работников молоком

Об обеспечении работников молоком



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.03.2012 р. № 2511/0/14-12/13

   
   У Міністерстві соціальної політики розглянуто Ваше звернення і повідомляється.
   
   Відповідно до статті 166 Кодексу законів про праці України та статті 7 Закону України „Про охорону праці" право на безоплатне отримання молока або інших рівноцінних харчових продуктів мають працівники, зайняті на роботах із шкідливими умовами праці.
   
   Порядок безкоштовної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів робітникам і службовцям, зайнятим на роботах із шкідливими умовами праці, затверджений постановою Держкрмпраці СРСР та Президії ВЦРПС від 16.12.1987 № 731/П-13, яка є чинною в частині, що не суперечить діючому законодавству.
   
   Постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 № 442 „Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці" передбачено, що результати атестації використовуються підприємствами й організаціями для здійснення пільг і компенсацій, передбачених чинним законодавством.
   
   Відповідно до Гігієнічної класифікації праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу № 4137-86, шкідливі умови праці характеризуються наявністю шкідливих виробничих факторів, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та/або його потомство.
   
   Отже, роз'яснення з питань безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів, надані в листах Головного державного експерта з умов праці України, не суперечать вимогам чинного законодавства.
   
   Також слід зазначити, що ці роз'яснення не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер і не встановлюють нових правових норм, а тому не вбачається підстав для їх відкликання.
   
   Водночас Мінсоцполітики погоджується з актуальністю порушеної у Вашому зверненні проблеми, оскільки питання щодо безоплатної видачі молока або інших рівноцінних харчових продуктів не переглядалось майже 25 років.
   
   Розроблений Федерацією профспілок України проект Закону України „Про внесення змін до статей 7 і 13 Закону України „Про охорону праці" направлено для розгляду та надання пропозицій до Міністерства охорони здоров'я України та Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні.
   
   Про результати розгляду Вас буде повідомлено додатково.
   
   З повагою
   Перший заступник Міністра
В. Надрага

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям