Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об особенностях исчисления средней заработной платы для определения пособия по беременности и родам, пособия по временной нетрудоспособности, а также оплаты первых пяти дней временной нетрудоспособности за счет средств работодателя

Об особенностях исчисления средней заработной платы для определения пособия по беременности и родам, пособия по временной нетрудоспособности, а также оплаты первых пяти дней временной нетрудоспособности за счет средств работодателя



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 16.09.2015 р. N 522/18/99-15
   
   Щодо надання роз'яснення

   Департамент соціального страхування та партнерства Міністерства соціальної політики розглянув <...> лист <...> та повідомляє таке.
   
   Обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням здійснюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (далі - Порядок), із змінами, викладеними в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26.06.2015 р. N 439.
   
   Пунктами 25 - 30 Порядку в окремому розділі визначено особливості обчислення середньої заробітної плати для призначення допомоги по вагітності та пологах, допомоги по тимчасовій непрацездатності, а також оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця.
   
   Водночас відповідно до положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується як у випадках загального захворювання, так і в разі нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання.
   
   Пунктом 28 Порядку визначено особливості обчислення всіх видів виплат, які зазначені у відповідному розділі, у випадку, якщо у розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку застрахована особа з поважних причин не мала заробітку або страховий випадок настав у перший день роботи. При цьому у дужках уточнюється, що зазначена норма застосовується для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, в тому числі, що настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
   
   Аналогічно в абзаці другому пункту 29 Порядку зазначено, що обмеження розміру допомоги по тимчасовій непрацездатності розміром мінімальної заробітної плати, якщо протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування застрахована особа має страховий стаж менше шести місяців, не поширюється на випадки тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, що пов'язані з нещасним випадком на виробництві та професійним захворюванням.
   
   Що стосується питання застосування відсотка середньоденної заробітної плати залежно від страхового стажу працівника для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, слід зазначити, що пунктом 2 Порядку встановлено, що сума страхових виплат застрахованій особі та оплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця обчислюється шляхом множення суми денної виплати, розмір якої встановлюється у відсотках середньоденної заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу, якщо його наявність передбачена законодавством, на кількість календарних днів, що підлягають оплаті.
   
   Згідно з пунктом 5 Порядку в разі, коли середня заробітна плата обчислюється відповідно до пункту 28 Порядку, середньоденна заробітна плата за один календарний день визначається шляхом ділення тарифної ставки (посадового окладу), мінімальної заробітної плати на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).
   
   
   Директор Департаменту соціального
   страхування та партнерства
   
О. Савенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям