Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отмене зоны радиологического контроля и льготного обеспечения

Об отмене зоны радиологического контроля и льготного обеспечения



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 13.02.2015 р. № 1852/0/14-15/20
   
   Про скасування зони радіологічного контролю та пільгове забезпечення

    Міністерство соціальної політики України відповідно до доручення Кабінету Міністрів України від 15.01.2015 № 325/0/2-15 до листа Малинської міської ради Житомирської області від 23.12.2014 № 1098 щодо скасування зони посиленого радіологічного контролю та пільгового забезпечення повідомляє.
   
    За роки, що минули з часу аварії на Чорнобильської АЕС, природні процеси, а також контрзаходи, спрямовані на зменшення радіоактивного забруднення довкілля, призвели до суттєвого покращення радіологічної ситуації. Значні території, що відносилися до радіоактивного забруднених, можуть використовуватись без обмежень або захисних заходів.
   
    За результатами дозиметричної паспортизації, проведеної у 2011 році в 2163 населених пунктах, території яких віднесено до зон радіоактивного забруднення, не відповідають критеріям зонування 1790 населених пунктів, у 433 населених пунктах змінилась сумарна паспортна доза радіоактивного забруднення.
   
    За інформацією Державного агентства України з управління зоною відчуження, у 2011 році майже 85 % тих населених пунктів Київської та Житомирської областей, які за постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 23.07.1991 № 106 віднесено до 2 – 4 зон, фактично мали «паспортну» дозу меншу, ніж 0,5 мЗв/рік. Тобто, за дозовим критерієм території цих населених пунктів вже втратили статус «постраждалих».
   
    Відповідно до Закону України від 28.12.2014 № 76-VIII «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» (далі – Закон) у статті 2 Закону України «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» абзац п’ятий частини другої, у якому надається визначення зони посиленого радіологічного контролю, виключено.
   
    Відповідно до Закону буде внесено зміни до переліку населених пунктів, віднесених до зон радіоактивного забруднення, затверджених постановою Кабінету Міністрів Української РСР від 23.07.1991 № 106 «Про організацію виконання постанов Верховної Ради Української РСР про порядок введення в дію Законів Української РСР «Про правовий режим території, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи».
   
    У зв’язку з прийняттям Закону право на безплатне харчування мають учні, які навчаються у середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних закладах освіти, студенти коледжів та технікумів (училищ), розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також діти, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, відповідно до пункту 11 частини першої статті 30 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»; право на щорічне безплатне забезпечення санаторно-курортними путівками або путівками на відпочинок мають особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесені до категорії 1, та діти-інваліди, інвалідність яких пов’язано з наслідками Чорнобильської катастрофи.
   
    Разом з тим повідомляємо, що на реалізацію основних завдань за бюджетною програмою «Комплексне медико-санітарне забезпечення та лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», у Державному бюджеті на 2015 рік передбачено кошти у обсязі 60,3 млн. грн., це на 30 % більше, ніж у 2014 році.
   
    Заступник Міністра – керівник апарату
В. Іванкевич

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям