Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об учете премии за 9 месяцев при исчислении средней заработной платы

Об учете премии за 9 месяцев при исчислении средней заработной платы



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 30.08.2013 р. N 472/18/99-13
   
   Про врахування премії за 9 місяців при обчисленні середньої заробітної плати
   (Витяг)

   
   Обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням проводиться відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (далі - Порядок).
   
   Відповідно до пункту 7 Порядку середня заробітна плата застрахованої особи для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності обчислюється, виходячи з нарахованої заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, в тому числі у натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону України "Про оплату праці", та з яких сплачувалися страхові внески до фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.
   
   Єдиним документом, що визначає складові фонду оплати праці, структуру заробітної праці найманих працівників відповідно до Закону України "Про оплату праці", є Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. N 5 (далі - Інструкція).
   
   Фонд основної заробітної плати (винагороди за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці) визначений пунктом 2.1 Інструкції.
   
   Доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій, премії та винагороди, в тому числі за вислугу років, що мають систематичний характер незалежно від джерел фінансування, відносяться до фонду додаткової заробітної плати та визначаються пунктом 2.2 Інструкції.
   
   Вищезазначені виплати відповідно до Порядку мають бути включені в повному обсязі для розрахунку страхових виплат, у тому місяці, в якому були нараховані.
   
   Лише заохочувальні та компенсаційні виплати, які мають одноразовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, мають включатися до розрахунку середньої заробітної плати для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності відповідно до пункту 9 Порядку.
   
   Перелік таких виплат визначено пунктом 2.3 Інструкції, до яких, на нашу думку, не належать премії за 9 місяців за рахунок економії фонду оплати праці.
   
   Разом з тим звертаємо увагу, що відповідно до пункту 3 наказу Держкомстату від 13.01.2004 р. N 5 роз’яснення щодо застосування Інструкції надає Державна служба статистики України.
   
   Директор Департаменту соціального
   страxування та партнерства
   
О. Постоюк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям