Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно индексации денежного обеспечения

Относительно индексации денежного обеспечения



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.08.2012 р. N 259/10/136-12

   
   Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України розглянув лист щодо індексації грошового забезпечення і повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (зі змінами), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу.
   
   У разі зростання грошових доходів населення місяць, в якому відбулося зростання доходів, зокрема грошового забезпечення з урахуванням виплат, які входять до його складу відповідно до чинного законодавства, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Індексація за цей місяць не проводиться, якщо сума підвищення грошового забезпечення перевищить суму індексації, яка має нараховуватись у місяці зростання доходу.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.
   
   Тобто якщо відбувається підвищення грошового забезпечення на суму меншу, ніж сума індексації, має бути здійснено підвищення грошового забезпечення та додано суму індексації, визначену з урахуванням суми підвищення грошового забезпечення. Приклад проведення індексації у разі підвищення грошових доходів наведено в додатку 4 до вищезазначеного Порядку.
   
   Надбавка за виконання особливо важливих завдань та надбавка за роботу з таємними документами передбачені чинним законодавством, отже вони є об'єктом індексації і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця.
   
   Тобто місяць, коли вперше встановлюється надбавка, що передбачена чинним законодавством, та місяць, у якому збільшується її розмір за рахунок постійно зростаючого відсотка порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при проведенні індексації.
   
   У разі підвищення військовослужбовцю грошового забезпечення, для визначення базового місяця при проведенні індексації здійснюється порівняння суми підвищення грошового забезпечення та суми індексації, що нараховується в місяці збільшення грошового доходу.
   
   При проведенні такого порівняння береться грошове забезпечення до підвищення (з урахуванням посадового окладу, доплат, надбавок, передбачених чинним законодавством) у розрахунку за повний відпрацьований місяць та величина приросту індексу споживчих цін, на який нараховується індексація.
   
   Враховуючи зазначене, у прикладах, наведених у листі (приклад 1 та 2), військовослужбовцю надбавку підвищено у червні 2012 р. Отже мало бути здійснено порівняння суми підвищення грошового забезпечення з урахуванням встановленої надбавки та суми індексації, яка повинна нараховуватись у червні 2012 р.
   
   Якщо сума підвищення грошового забезпечення в червні ц. р. перевищує суму індексації, то місяць, у якому встановлено надбавку, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Якщо сума підвищення грошового забезпечення менше ніж сума індексації, має бути здійснено підвищення грошового забезпечення та додано суму індексації, визначену з урахуванням такого підвищення (фіксовану суму індексації).
   
   Фіксована сума індексації виплачується до наступного підвищення грошового забезпечення, при якому сума підвищення грошового забезпечення перевищить зазначену фіксовану величину.
   
   Враховуючи те, що військовослужбовцям, які, наприклад, знаходяться у відпустці або лікарняному, не визначається середньомісячна виплата, а виплачується грошове забезпечення, на нашу думку, має зберігатися фіксована сума індексації, визначена за місяць.
   
   Заступник директора Департаменту
   стратегічного планування -
   начальник відділу
   
Н. Підлужна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям