Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно индексации заработной платы

Относительно индексации заработной платы



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.12.2012 р. N 518/10/136-12
   
   Щодо індексації заробітної плати

   
   Департамент стратегічного планування Міністерства соціальної політики України розглянув запит щодо індексації грошових доходів і повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (зі змінами) (далі - Порядок), місяць, в якому відбулося підвищення грошових доходів населення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації. Грошові доходи, одержані за цей місяць, не індексуються, якщо сума підвищення грошового доходу перевищує суму індексації, яка повинна нараховуватися у місяці підвищення.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.
   
   Тобто, якщо у працівників відбувається підвищення заробітної плати на суму меншу ніж сума індексації, яка повинна нараховуватись у місяці підвищення, то здійснюється підвищення заробітної плати та додається сума індексації, визначена з урахуванням суми підвищення заробітної плати.
   
   Визначена сума індексації фіксується і виплачується у такому розмірі до наступного збільшення заробітної плати, при якому таке збільшення перевищить фіксовану суму індексації.
   
   Якщо наступне підвищення заробітної плати не перевищує фіксовану величину, то здійснюється підвищення заробітної плати та додається раніше зафіксована величина індексації.
   
   Згідно з Порядком заробітна плата індексується в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який відповідно до Закону України "Про прожитковий мінімум" визначається у розрахунку на місяць.
   
   Порядком не передбачено механізм визначення суми індексації та фіксованої її величини, якщо працівник працював неповний робочий час.
   
   Враховуючи, що при нарахуванні сум індексації застосовується прожитковий мінімум, який визначається у розрахунку на місяць, на нашу думку, сума індексації та фіксована її величина мають визначатись у розрахунку за повний робочий час, а виплачуватись пропорційно відпрацьованому робочому часу.
   
   Це обґрунтовується тим, що працівник, який працював неповний робочий місяць, наприклад, знаходився на лікарняному, у відпустці або відрядженні, отримав відповідні виплати, які розраховані виходячи із середньої заробітної плати, що враховує суми індексації.
   
   У випадку, якщо оплата праці за дні відрядження розраховується не із середньої заробітної плати, то сума індексації та фіксована її величина мають виплачуватися за повний робочий час.
   
   У разі, якщо працівник працював на 0,5 ставки, а потім перейшов на місячну норму часу і при цьому посадовий оклад (ставка) не збільшувався, то базовий місяць у такому випадку не змінюється. Якщо при переведенні працівника з 0,5 ставки на повну відбувається підвищення посадового окладу (ставки), то має бути здійснено порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації із розрахунку за повний робочий час.
   
   Стосовно індексації заробітної плати працівникам, які працюють на дві неповні ставки, то пунктом 11 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого наказом Мінпраці, Мін'юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. N 43, передбачено, що не є сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці по основній та іншій роботі не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.
   
   У випадку, зазначеному у листі, оплата праці на основній та іншій роботі не перевищує повний оклад (ставку) за основним місцем роботи. Отже, роботи на посаді повара та підсобного робітника не є сумісництвом.
   
   Враховуючи зазначене, базовий місяць при проведенні індексації має визначатись окремо по кожній посаді, залежно від підвищення заробітної плати.
   
   Щодо індексації заробітної плати працівникам, у разі виплати надурочних та за роботу у нічний час, то якщо умови оплати праці передбачають виплату за надурочні та за роботу у нічний час, то у випадку підвищення посадового окладу відбувається і підвищення доплат за надурочні та за роботу в нічний час. Таке підвищення враховується при визначенні базового місяця при проведенні індексації.
   
   При цьому, якщо посадовий оклад (ставка) не підвищується, а відбувається лише збільшення доплат за надурочні та в нічний час за рахунок кількості відпрацьованих нічних годин, то при такому збільшенні заробітної плати базовий місяць при проведенні індексації не змінюється.
   
   Одночасно повідомляємо, що доплата за святкові дні при визначенні базового місяця не враховується, оскільки така доплата не має постійного характеру.
   
   Заступник директора Департаменту
   стратегічного планування –
   начальник відділу
   
Н. Підлужна

   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям