Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно индексации заработной платы

Относительно индексации заработной платы



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.04.2015 р. N 75/10/136-15
   
   Департамент стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України розглянув лист щодо індексації заробітної плати і повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі - Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.
   
   Механізм проведення індексації у разі підвищення грошових доходів визначено пунктом 5 Порядку, яким передбачено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення. Приклад проведення індексації у разі підвищення доходів наведено в додатку 4 до Порядку.
   
   Індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.
   
   Пунктом 4 Порядку передбачено, що у разі коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається із розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
   
   Пунктом 103 Порядку передбачено, що для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустку без збереження заробітної плати, передбачені законодавством про відпустки, під час визначення базового місяця для проведення індексації зберігаються такі самі умови нарахування сум індексації, як і в інших працівників, які займають аналогічні посади, з урахуванням положень пунктів 11, 4 та 5 цього Порядку.
   
   Враховуючи зазначене, якщо у працівника вдвічі підвищується заробітна плата, то місяць підвищення вважається базовим.
   
   Сума індексації у базовому місяці зменшується на суму підвищення або не виплачується, якщо сума підвищення перевищує суму індексації.
   
   Для проведення порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації розрахунки у базовому місяці здійснюються за повний робочий час.
   
   Якщо працівника переведено на 0,5 ставки, то виплата визначеної суми індексації здійснюється за фактично відпрацьований час.
   
   Що стосується нарахування суми індексації працівнику, який працює на декретній посаді, то місяць підвищення його посадового окладу вважається базовим.
   
   Якщо після тимчасової непрацездатності працівник приступає до роботи і отримує підвищений посадовий оклад, то базовим місяцем для цього працівника буде вважатись місяць підвищення посадового окладу за посадою, яку він обіймає. Виплата суми індексації здійснюється після виходу працівника на роботу.
   
   У випадку, якщо працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, базовий місяць визначається залежно від підвищення заробітної плати за посадою, яку займав цей працівник до відпустки.
   
   Директор Департаменту
   стратегічного планування та аналізу
   
О. Крентовська

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям