Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно осуществления выплат за время пребывания в командировке

Относительно осуществления выплат за время пребывания в командировке



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.04.2012 р. N 283/13/155-12
   
   Щодо здійснення виплат за час перебування у відрядженні

   
   Департамент заробітної плати та умов праці розглянув лист щодо здійснення виплат за час перебування працівника у відрядженні та повідомляє.
   
   Весь період перебування у відрядженні є робочим часом працівника, за який відповідно до статті 121 Кодексу законів про працю України має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового або колективного договору, в т. ч. нараховуватись премії,якщо вони передбачені цими умовами, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку.
   
   Для проведення розрахунку середньої заробітної плати для порівняння її із денним заробітком використовують норми Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. N 100 (далі - Порядок).
   
   До денного заробітку працівника, який має порівнюватись із середньоденним заробітком, включаються всі елементи заробітної плати, які працівник отримає згідно з умовами трудового, колективного договору у місяці, в якому його направляють у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії, індексація тощо.
   
   Якщо за період відрядження нарахована заробітна плата нижче середньої заробітної плати, обчисленої згідно із законодавством, тоді виплачується середня заробітна плата.
   
   У разі виплати середньої заробітної плати за період відрядження премій за цей період не нараховують.
   
   Щодо врахування премій при обчисленні середньої заробітної плати, виходячи з виплат за останні два календарні місяці роботи, то пунктом 3 Порядку визначено, що премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату. У разі, коли число робочих днів у розрахунковому періоді (два календарні місяці) відпрацьовано не повністю, премії враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.
   
   Якщо премії виплачуються місяць в місяць, і вони вже обчислені пропорційно відпрацьованому часу, то у такому випадку премії включаються в заробіток у фактично нарахованому розмірі.
   
   Якщо премія у поточному місяці виплачується за попередній місяць, а число робочих днів розрахункового періоду відпрацьовано не повністю, то премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.
   
   Директор Департаменту
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям