Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения Типовых правил внутреннего трудового распорядка при привлечении к дисциплинарной ответственности работников

Относительно применения Типовых правил внутреннего трудового распорядка при привлечении к дисциплинарной ответственности работников



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.07.2013 р. N 3187/0/10-13/13
   
   Про розгляд депутатського звернення

   
   Міністерство соціальної політики розглянуло лист щодо застосування Типових правил внутрішнього трудового розпорядку при притягненні до дисциплінарної відповідальності працівників і повідомляє.
   
   Згідно зі ст. 142 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП) правила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються трудовими колективами за поданням власника або уповноваженого ним органу і виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) на основі типових правил.
   
   Відповідно до Постанови Верховної Ради України "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР" від 12 вересня 1991 року в Україні чинні Типові правила внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій, затверджені постановою Держкомпраці СРСР за погодженням з ВЦРПС від 20 липня 1984 р. N 213, в частині, що не суперечить Конституції і законам України.
   
   Пункт 25 вищезазначених Типових правил не відповідає нормам ст. 147 КЗпП в частині заходів дисциплінарних стягнень, що можуть застосовуватися до працівників за порушення трудової дисципліни. У зв'язку з чим він втратив чинність в цій частині і відповідно не може використовуватися за основу при розробленні підприємствами, установами та організаціями місцевих правил внутрішнього трудового розпорядку.
   
   Правила внутрішнього трудового розпорядку не можуть суперечити трудовому законодавству, угодам і колективному договору.
   
   Пунктом 22 частини першої статті 92 Конституції України встановлено, що виключно законами України визначаються діяння, які є дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них.
   
   З огляду на зазначене, у разі притягнення працівників до дисциплінарної відповідальності застосовуються норми статей 147 - 152 КЗпП та відповідні положення правил внутрішнього трудового розпорядку, затверджених на підприємстві, в установі, організації на основі типових правил з дотриманням норм чинного законодавства.
   
   З повагою,
   
   Заступник Міністра -
   керівник апарату
   
В. Коломієць

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям