Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно работников, призванных на воинскую службу по призыву во время мобилизации, на особый период

Относительно работников, призванных на воинскую службу по призыву во время мобилизации, на особый период



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.10.2015 р. N 1270/13/84-15
   Департамент заробітної плати та умов праці розглянув звернення і у межах повноважень повідомляє.
   
   Відповідно до ст. 119 Кодексу законів про працю України за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, зберігаються місце роботи, посада та здійснюється компенсація витрат підприємствам, установам, організаціям на виплату середнього заробітку мобілізованим працівникам за рахунок коштів Державного бюджету.
   
   Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. N 105.
   
   Зазначеною постановою передбачено компенсацію витрат підприємствам, установам, організаціям на виплату середнього заробітку мобілізованих працівників на підставі наданих звітів про фактичні виплати.
   
   Працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період здійснюється нарахування та виплата середнього заробітку, а потім підприємству проводиться компенсація витрат на виплату середнього заробітку зазначеної категорії працівників за рахунок бюджетних коштів відповідно до Порядку.
   
   Постановою Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. N 146 затверджено Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, батьків, дітей, інших осіб (далі - Перелік).
   
   Пунктом 1 Переліку, зокрема, передбачено, що утримання аліментів з працівників провадиться з усіх видів заробітку і додаткової винагороди як за основною роботою, так і за роботою за сумісництвом, у тому числі з основної заробітної плати за посадовим окладом, тарифною ставкою, відрядними розцінками тощо; усіх видів доплат і надбавок до заробітної плати; заробітної плати, що зберігається під час виконання державних і громадських обов'язків, та в інших випадках збереження середньої заробітної плати, інших видів заробітку. Поряд з цим зазначаємо, що відповідно до п. 13 Переліку утримання аліментів провадиться з суми заробітку (доходу), що належить особі, яка сплачує аліменти, після утримання з цього заробітку (доходу) податків.
   
   Для більш детального роз'яснення порядку утримання аліментів з мобілізованих працівників пропонуємо звернутися до Мін'юсту як головного розробника постанови Кабінету Міністрів України від 26.02.93 р. N 146.
   
   Директор Департаменту
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям