Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно социального обеспечения пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы

Относительно социального обеспечения пострадавших вследствие Чернобыльской катастрофы



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.05.2014 р. № 5475/0/14-14/20
   
   Про розгляд звернення

    Міністерство соціальної політики України на виконання доручень Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 № 16351/1/1-14 та від 19.05.2014 № 18135/1/1-14 розглянуло звернення Харківської обласної організації «Союз Чорнобиль України» до Голови Верховної Ради України Турчинова О.В. і в межах компетенції повідомляє.
   
    За інформацією Міністерства фінансів України соціальні виплати окремим категоріям громадян, у тому числі особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюється у розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, який має право їх збільшувати, виходячи з наявного фінансового ресурсу на відповідний рік, що узгоджується з функціями Уряду України, визначеними в пунктах 2, 3 статті 116 Конституції України.
   
    Встановлення Кабінетом Міністрів України розмірів соціальних виплат, виходячи із обсягу бюджетних призначень на цю мету, є гарантією своєчасного та в повному обсязі отримання громадянами України цих виплат.
   
    Таким чином, поліпшення соціального та пенсійного забезпечення громадян повинно здійснюватися комплексно, з урахуванням стану соціально-економічного розвитку країни і збалансування додаткових видатків з наявними бюджетними ресурсами.
   
    Одночасно повідомляємо, що у Законі України «Про Державний бюджет України на 2014 рік», виходячи з реальних фінансових ресурсів державного бюджету, видатки на соціальний захист та пенсійне забезпечення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, враховані Міністерству соціальної політики України та Пенсійному фонду України у загальному обсязі 11 млрд. грн., що на 439,1 млн. грн., або на 4,2 відсотка, більше, ніж було спрямовано у 2013 році (10,6 млрд. грн.).
   
    Щодо соціально-правового захисту дружин (чоловіків) померлих громадян, які за життя постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та дітей-чорнобильців після досягнення ними 18-річного віку.
   
    В даний час Міністерством опрацьовується питання щодо внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (далі – Закон) в частині надання пільг та компенсацій сім’ям, які втратили годувальника з числа постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, без встановлення причинного зв’язку смерті померлого з Чорнобильською катастрофою та запровадження щорічного медичного обстеження (диспансеризацію) та лікування осіб, які до досягнення повноліття належали до дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, а після досягнення 18-ти річного віку втратили статус потерпілого.
   
    Щодо санаторно-курортного лікування (оздоровлення) постраждалих громадян.
   
    Оздоровлення громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у 2014 році буде здійснюватися відповідно до чинного законодавства, в межах бюджетних призначень за відповідним напрямком бюджетної програми «Соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
   
    Законом України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» у 2014 році передбачено фінансування в розмірі 370,0 млн. грн., тобто на рівні 2013 року.
   
    На сьогоднішній день оголошено торги на закупівлю послуг санаторно-курортного лікування для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, розкриття пропозицій конкурсних торгів заплановано на 04.06.2014 року.
   
    За результатами торгів до регіонів буде доведений перелік закладів для санаторно-курортного лікування, з якого, згідно з п. 15 Порядку, постраждала особа, яка перебуває на обліку для забезпечення путівкою, та один із батьків потерпілої дитини, яка перебуває на зазначеному обліку, або особа, яка їх замінює, мають право вільно обрати санаторно-курортний заклад відповідного профілю лікування у порядку черговості подання заяв.
   
    На підставі узагальненої інформації Мінсоцполітики будуть укладені угоди з переможцями торгів та закуплено путівки, які буде розподілено між регіонами з урахуванням вимог вищезазначеного Порядку.
   
    Щодо питання забезпечення житлом.
   
    Згідно з внесеними змінами до абзацу другого пункту 7 розділу «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014 рік» від 17.03.2014 № 1128-VII, за результатами вжитих заходів щодо забезпечення позитивних зрушень у розвитку економіки у першому півріччі 2014 року буде розглянуто можливість внесення пропозицій стосовно відновлення обсягів видатків на виконання першочергових соціальних та економічних програм з урахуванням затверджених Кабінетом Міністрів України державних цільових програм.
   
    Мінсоцполітики неодноразово порушувало питання перед Мінфіном щодо необхідності врахування капітальних видатків для забезпечення житлом вказаної категорії громадян при розподілі коштів, передбачених на 2014 рік за бюджетною програмою 3511090 «Державні капітальні видатки, що розподіляються Кабінетом Міністрів України».
   
    Після передбачення видатків для забезпечення житлом соціально вразливих верств населення, питання забезпечення житлом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, буде врегульовано.
   
    Щодо пенсійного забезпечення інвалідів внаслідок Чорнобильської катастрофи.
   
    Згідно з частиною першою статті 54 Закону державні пенсії особам, віднесеним до категорії 1, зокрема пенсії по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть призначатися за бажанням громадянина із заробітку, одержаного за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків, який визначається згідно з законодавством.
   
    Пенсійні виплати особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюються відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».
   
    Також цією постановою визначено розміри мінімальної пенсійної виплати для інвалідів, щодо яких встановлено зв’язок з Чорнобильською катастрофою,у відсотках до прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, що становлять для учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС I, II та III груп відповідно 285, 255 та 225 %, для інших інвалідів, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, I, II та III груп, розміри мінімальної пенсійної виплати становлять відповідно 150, 125 та 110 %.
   
    У Державному бюджеті України на 2014 рік обсяг видатків, що спрямовується Пенсійному фонду України, становить 87,4 млрд. грн., що на 4,1 млрд. грн. (або на 5 %) більше, ніж у 2013 році.
   
    Міністерством ведеться постійна робота щодо обговорення комплексу проблем з метою розроблення і внесення узгоджених, соціально виважених законодавчих ініціатив щодо врегулювання питань пенсійного забезпечення та соціального захисту осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.
   
    Під головуванням Міністра Л.Денісової відбулися робочі наради з представниками громадських чорнобильських організацій 2 та 10 квітня 2014 року.
   
    Засідання робочих груп стосовно опрацювання питань підвищення рівня пенсійного забезпечення учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, осіб, евакуйованих із зони відчуження, та осіб, відселених із зони безумовного (обов’язкового) відселення, розмір пенсії яких на сьогодні найнижчий, відбулися 14, 16 квітня та 14 травня.
   
    Водночас повідомляємо, що 22 травня 2014 року відбулась нарада за участю Першого віце-прем’єр-міністра України Яреми В.Г. За результатами засідання робочої групи вирішено утворити робочу групу, до складу якої включити представників Мінфіну, МОЗ, Мін’юсту, Пенсійного фонду України та громадських організацій осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, з метою опрацювання проблемних питань соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС та внести узгоджені пропозиції на розгляд Уряду щодо поетапного підвищення рівня пенсійного забезпечення осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.
   
    Голову Харківської обласної Ради Чернова С.І. повідомлено окремим листом.
   
    Перший заступник Міністра В. Мущинін

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям