Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно влияния нерегулярных выплат надбавок (в том числе за сложность/напряженность) на базовый месяц индексации

Относительно влияния нерегулярных выплат надбавок (в том числе за сложность/напряженность) на базовый месяц индексации



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
    від 27.01.2015 р. № 69/13/84-15

   
   Департамент заробітної плати та умов праці розглянув звернення і в межах компетенції повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Україні від 17.07.2003 № 1078 (далі - Порядок), індексації підлягають грошові доходи громадян, одержані в гривнах на території України, які не мають разового характеру, зокрема, оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.
   
   Пунктом 5 Порядку передбачено, що у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації грошових доходів населення. Індексація грошових доходів, отриманих громадянами за цей місяць, не провадиться. З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації.
   
   У разі коли грошовий дохід з урахуванням суми підвищення менше суми грошового доходу з урахуванням індексації до його підвищення, у базовому місяці сума загального доходу визначається з таким розрахунком, щоб сума грошового доходу з урахуванням індексації не перевищувала загального доходу до його підвищення.
   
   Надбавки, які не мають разового характеру і передбачені чинним законодавством є об’єктами індексації і збільшення їх розміру впливає на визначення базового місяця.
   
   Встановлення надбавок за високі досягнення у праці, за складність, напруженість у роботі, за виконання особливо важливої роботи у розмірі до 50 відсотків посадового окладу передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 30.08.02 № 1298 та наказом Міносвіти від 26.09.05 № 557.
   
   Тобто, місяць коли вперше встановлюється така надбавка та місяць, в якому збільшується відсоток цієї надбавки порівняно з попереднім періодом, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації.
   
   У разі, якщо надбавка була встановлена, а потім деякий час не виплачувалася, і знову була встановлена працівнику у такому ж розмірі, то місяць повторного встановлення надбавки не є підставою вважати місяць базовим.
   
   Якщо розмір надбавки зменшується, а потім надбавка знову встановлюється працівнику в такому ж розмірі, базовий місяць не змінюється.
   
   Питання врахування премії передбачено постановою Кабінету Міністрів України від 29.01.2014 № 36 „Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення”.
   
   Так, відповідно до пункту 5 Порядку визначено, місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників у зв’язку із розширенням зони обслуговування, збільшенням обсягу робіт, суміщенням професій (посад), виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника, оплатою за роботу за сумісництвом на одному підприємстві, в установі, організації, а також за рахунок збільшення розміру премії, не вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації (у пазі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу).
   
   Директор Департаменту
   
О.Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям