Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно вопросов и предложений по внесению изменений в законодательство по единому социальному взносу и выплате пенсий

Относительно вопросов и предложений по внесению изменений в законодательство по единому социальному взносу и выплате пенсий



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.03.2015 р. № 1346/0/10-15/039

   
    Міністерством соціальної політики України на виконання доручення Прем’єр-Міністра України А. Яценюка від 16.03.2015 № 8994/1/1-15 в межах компетенції проаналізовано запитання та пропозиції представників фракції ПАРТІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» у Верховної Раді України до Кабінету Міністрів України, та повідомляється.
   
    Щодо зниження ставки єдиного соціального внеску та посилення штрафних санкцій.
   
    02.03.2015 Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (щодо зменшення навантаження на фонд оплати праці)» № 219-VIII, який 13 березня 2015 року набрав чинності. Зазначеним Законом удосконалені норми щодо застосування понижуючого коефіцієнту до розміру єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Крім того, Законом визнано таким, що втратив чинність, пункт 3 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці».
   
    Що стосується посилення штрафних санкцій за порушення законодавства про працю, в тому числі нелегальне використання праці і виплати «тіньової» заробітної плати, то Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціально страхування та легалізації фонду оплати праці», внесено зміни до Кодексу України про адміністративні порушення та встановлено новий вид відповідальності юридичних і фізичних осіб - підприємців. Існуючі на сьогодні розміри штрафів за порушення законодавств про працю відповідають європейській практиці та є превентивним механізмом, який спонукає роботодавців до дотримання законодавства про працю і жодним чином не впливають на ефективність ведення бізнесу при дотриманні законодавства.
   
    Щодо пенсійного забезпечення працюючих пенсіонерів та встановлення однакового розміру єдиного внеску для всіх категорій громадян.
   
    Верховною Радою України 02 березня 2015 року прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» (далі – Закон), розроблений з метою створення умов для стабілізації фінансового стану бюджету Пенсійного фонду України та удосконалення окремих положень пенсійного забезпечення.
   
    Зазначеним Законом пропонується з 1 квітня 2015 року, зокрема:
   
    - здійснювати виплату пенсії працюючим пенсіонерам, розмір яких перевищує 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму, встановленого для осіб, які втратили працездатність, у розмірі 85 відсотків призначеної пенсії, але не менше 150 відсотків розміру прожиткового мінімуму;
   
    - не виплачувати пенсії особам у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій (народні депутати, державні службовці та прирівняні до нгих особи, судді, прокурори та інші).
   
    Обмеження щодо виплати пенсії працюючим пенсіонерам застосовується тимчасово з 1 квітня 2015 року до 31 грудня 2015 року та не поширюється на інвалідів I та II груп, інвалідів війни III групи, учасників бойових дій та осіб, на яких поширюється чинність пункту 1 статті 10 закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».
   
    Прийняття Закону обумовлено необхідністю реалізації заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів та приведення до фінансових можливостей дії положень окремих законів України.
   
    Пунктом першим статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» передбачено, що розмір єдиного внеску для кожної категорії платників, визначених цим Законом, та пропорції його розподілу за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування встановлюються з урахуванням того, що вони повинні забезпечувати застрахованим особам страхові виплати і соціальні послуги, передбачені законодавством про загальнообов’язкове державне соціальне страхування; фінансування заходів, спрямованих на профілактику страхових випадків; створення резерву коштів для забезпечення страхових виплат та надання соціальних послуг застрахованим особам; покриття адміністративних витрат із забезпечення функціонування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування.
   
    Разом з тим, зазначаємо, що згідно із зазначеним законом єдиний внесок для платників, які працюють на посадах, робота на яких зараховується до стажу, що дає право на одержання пенсії відповідно до спеціальних законів, встановлюється у розмірі 6,1 відсотка бази нарахування, тоді як для інших категорії платників зазначений розмір єдиного внеску встановлений у розмірі 3,6 відсотка.
   
    Так, різниця в розмірах сплачуваних страхових внесків обумовлена, зокрема, відмінностями в обчисленні пенсії відповідно до законів України «Про державну службу» та «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».
   
    Разом з тим, зазначаємо, що в рамках виконання положень Коаліційній угоди депутатських фракцій у Верховної Раді України VIII скликання та Програми діяльності Кабінету Міністрів України від 09.12.2104 № 695 і схваленої постановою Верховної Ради України від 11.12.2014 № 26-VIII, перед Урядом та Міністерством соціальної політики України, зокрема, визначені основні завдання в частині продовження реформування пенсійної системи.
   
    Зокрема, протягом 2015 року буде підготовлено пропозиції щодо поступової уніфікації обчислення спеціальних пенсій в єдиному законі та запровадження обов’язкової професійної пенсійної системи для працівників, які зокрема мають право на призначення пенсії на пільгових умовах та за вислугу років з поступовим скороченням доступу до вказаних пільгових пенсійних систем.
   
    При цьому передбачається, що державні службовці спрямовуватимуть підвищенний розмір єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до обов’язкової професійної системи.
   
    Щодо встановлення для платників єдиного сільськогосподарського податку пільги на відшкодування виплати та доставки пільгових пенсій.
   
    01.01.2015 набрав чинності Закон України від 28.12.2014 № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи», яким внесено зміни до Податкового кодексу України, а саме, з переліку загальнодержавних податків і зборів виключено сільськогосподарський податок.
   
    Для платників єдиного податку виключень щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, чинним законодавством не передбачено.
   
    З метою перегляду існуючого порядку відшкодування витрат на виплату пільгових пенсій, Мінсоцполітики опрацювало і погодило без зауважень підготовлений Міністерством аграрної політики та продовольства України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» (щодо відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій працівникам, задіяним у сільськогосподарському виробництві).
   
    Відповідним проектом вносяться зміни до абзацу четвертого пункту статті 2 Закону України «Про збір на обов’язкове державне пенсійне страхування» шляхом змін фіксованого сільськогосподарського податку на єдиний податок четвертої групи.
   
    У разі підтримання цього законопроекту народними депутатами питання відшкодування сільгосппідприємствами фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначений на пільгових умовах, буде врегульоване.
   
    Щодо недопущення обмеження пенсій військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу працівників Міноборони, Головного управління розвідки Міноборони, МВС, Апарату РНБО, Державної спеціальної служби транспорту, СБУ та інших відповідних органів.
   
    Законом України від 02.03.2015 № 213-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення» передбачено, що обмеження щодо виплати пенсії, щомісячного довічного грошового утримання, передбачені зазначеним Законом, не застосовуються протягом особливого періоду до пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, що призначені особам, які проходять військову службу або перебувають на посадах у Міністерстві оборони України, Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України, Міністерстві внутрішніх справ України, Апараті Ради національної безпеки і оборони України, Державній спеціальній службі транспорту, Державній прикордонній службі України, Управлінні державної охорони України, Державній пенітенціарній службі України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національній гвардії України, органах військової прокуратури або беруть участь у антитерористичних операціях, здійсненні заходів із забезпечення правопорядку на державному кордоні, відбитті збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільненні цих об’єктів у разі захоплення, відбитті спроб насильницького заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою; до пенсій, щомісячного довічного грошового утримання, що призначені відповідно до законів України «Про прокуратуру», «Про судоустрій і статус суддів», на період виконання особами, яким вони призначені, повноважень членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради юстиції.
   
   
    Заступник Міністра
В. Мушин

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям