Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо індексації стипендій (Лист Мінсоцполітики від 15.08.2017 р. N 83/0/66-17)

Щодо індексації стипендій (Лист Мінсоцполітики від 15.08.2017 р. N 83/0/66-17)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 15.08.2017 р. N 83/0/66-17

Щодо індексації стипендій

Департамент стратегічного планування та аналізу Міністерства соціальної політики України розглянув листи щодо індексації стипендій і повідомляє.

Відповідно до пункту 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 р. N 1078 (із змінами) (далі - Порядок), індексації підлягають, зокрема, стипендії, у тому числі соціальні.

Пунктом 5 Порядку передбачено, що у разі підвищення розміру стипендій, значення індексу споживчих цін приймається за 1 або 100 відсотків у місяці, в якому відбувається таке підвищення.

Сума індексації у місяці підвищення стипендій не нараховується, якщо розмір підвищення стипендій перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії.

Якщо розмір підвищення стипендії не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії, сума індексації у цьому місяці розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення стипендії. При цьому зазначаємо, що порівняння відбувається в умовах місяця, коли відбулося підвищення, тобто з урахуванням усіх складових доходу, що були передбачені у цьому місяці.

Згідно з пунктом 101 Порядку, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено. У разі коли особа не отримувала стипендію або втратила право на її призначення, а в подальшому стипендія їй була знову або вперше призначена (за результатами наступного семестрового контролю, у зв’язку з переведенням на навчання за державним замовленням, виникненням підстав для призначення соціальної стипендії, поновленням на навчання тощо), обчислення індексу споживчих цін здійснюється з місяця призначення стипендії.

Оскільки підвищення розміру мінімальної ординарної (звичайної) академічної та соціальної стипендій відбулося у січні 2017 року, то значення індексу споживчих цін у цьому місяці як для звичайної, так і для соціальної стипендії приймається за 1 або 100 відсотків.

Враховуючи викладене та наведені у листі приклади, якщо студенту із січня 2017 року було підвищено соціальну стипендію і це підвищення не перевищило суму індексації, що мала нараховуватись у січні 2017 року, то сума індексації мала зменшуватись на суму підвищення стипендії. Разом з тим з лютого 2017 року за результатами семестрового контролю за I семестр 2016/2017 навчальних років йому призначено академічну стипендію, розмір якої підвищено у січні 2017 року. Отже, обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації мало розпочатися з лютого 2017 року, як для академічної, так і для соціальної стипендії.

Для студентів, яким мінімальну ординарну (звичайну) академічну стипендію за результатами семестрового контролю за I семестр 2016/2017 навчальних років було призначено у лютому 2017 року, індекс споживчих цін для проведення подальшої індексації мав розраховуватись з лютого 2017 року.

У разі, якщо студенту як інваліду II групи з дитинства із січня 2017 року підвищено соціальну стипендію і це підвищення не перевищило суму індексації, що мала нараховуватись у місяці підвищення стипендії, то сума індексації зменшується на суму підвищення соціальної стипендії.

Директор Департаменту
стратегічного планування та аналізу

Н. Підлужна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям