Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо інформації про попит на робочу силу (вакансії) (лист Мінсоцполітики від 25.05.2017 р. № 420/0/126-17/243)

Щодо інформації про попит на робочу силу (вакансії) (лист Мінсоцполітики від 25.05.2017 р. № 420/0/126-17/243)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 25.05.2017 р. № 420/0/126-17/243

Відповідно до п. 4 ч. 3 ст. 50 Закону України "Про зайнятість населення" (далі - Закон) роботодавці зобов'язані своєчасно та в повному обсязі подавати територіальним органам центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику в сфері зайнятості населення та трудової міграції, інформацію про попит на робочу силу (вакансії) незалежно від місцезнаходження. Звіт подається за наявності у роботодавця попиту на робочу силу (вакансії) не пізніше ніж через три робочі дні з дати відкриття вакансії(й).

Закон та інші нормативно-правові акти не передбачають фінансових санкцій для роботодавця чи адміністративної відповідальності для посадових осіб за неподання звітності про вакансії.

Поряд з цим надання роботодавцем відомостей про вакансії до служби зайнятості дає змогу спільними зусиллями вирішувати проблеми добору кадрів та працевлаштування безробітних.

Неподання інформації про вакансії за формою N 3-ПН стримує працевлаштування зареєстрованих безробітних та призводить до збільшення видатків Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття на виплату допомоги по безробіттю.

Виконання роботодавцями вищезазначеної норми Закону сприятиме вирішенню кадрових питань самих роботодавців, збільшенню кількості пропозицій роботи для громадян, що забезпечить реалізацію їх прав на працю та соціальний захист.

Відповідно п. 4 розділу I Порядку подання форми звітності N 3-ПН "Інформація про попит на робочу силу (вакансії)", затвердженого наказом Мінсоцполітики від 31.05.2013 р. N 316, у редакції наказу Мінсоцполітики від 05.12.2016 р. N 1476, актуальність зазначених у формі N 3-ПН вакансій уточнюється базовим центром зайнятості не менше ніж двічі на місяць під час особистої зустрічі з роботодавцем, у телефонному режимі або через засоби електронного зв'язку.

У разі відсутності потреби здійснювати добір працівників та зайнятті вакансії роботодавець може самостійно повідомити про це фахівців базового центру зайнятості у будь-який зручний для нього спосіб: у письмовій чи усній (телефонній) формі, а також через відмітку в корінці направлення на працевлаштування на вакансію, видане безробітній особі. У разі повідомлення роботодавцем про укомплектування вакансії, добір претендентів на неї центром зайнятості припиняється.

Для оперативного вирішення питання добору персоналу та пришвидшення укомплектування вакансій форму N 3-ПН може бути подано роботодавцем до будь-якого центру зайнятості, незалежно від місцезнаходження роботодавця, засобами електронного зв'язку. Оскільки у формі N 3-ПН передбачено підпис роботодавця, то при надсиланні до центру зайнятості електронною поштою сканованої форми N 3-ПН за роботодавцем залишається обов'язок підтвердження раніше поданої таким способом звітності паперовим носієм, завіреним підписом (керівника або уповноваженої ним особи, фізичної особи - підприємця). У паперовій формі N 3-ПН фахівець центру зайнятості проставляє відмітку про прийняття: зазначає дату прийняття, зазначає свою посаду, прізвище, ім'я, по батькові та проставляє особистий підпис.

На жаль, на сьогодні ще не реалізовано можливість подання електронної звітності за формою N 3-ПН, в тому числі через "Електронний кабінет роботодавця" з накладанням електронного цифрового підпису.

 

Заступник директора Департаменту
ринку праці та зайнятості
- начальник відділу

А. Свідрак

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям