Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оплати праці працівників органів місцевого самоврядування (лист Мінсоцполітики від 20.10.2017 р. № 2608/0/101-17/281)

Щодо оплати праці працівників органів місцевого самоврядування (лист Мінсоцполітики від 20.10.2017 р. № 2608/0/101-17/281)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.10.2017 р. № 2608/0/101-17/281

Щодо оплати праці працівників органів місцевого самоврядування

Департамент заробітної плати та умов праці розглянув звернення <...> щодо оплати праці працівників органів місцевого самоврядування і в межах компетенції повідомляє.

Постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 р. N 268 "Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів" (далі - постанова N 268) визначено умови оплати праці працівників органів місцевого самоврядування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 24.05.2017 р. N 353 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 року N 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України" (далі - постанова N 353) підвищено розміри посадових окладів працівникам органів місцевого самоврядування.

При цьому після введення в дію вищезазначеної постанови зміна структури заробітної плати відбулася для окремих керівних працівників апаратів (секретаріатів) обласних, Київської, Севастопольської міських рад (додаток 48 до постанови N 268) та керівних працівників і спеціалістів апаратів сільських і селищних рад та їх виконавчих органів (крім сільських, селищних рад і їх виконавчих органів, що представляють інтереси об'єднаних територіальних громад) (додаток 54 до постанови N 268).

У всіх інших працівників і спеціалістів відбулося підвищення посадових окладів без зміни структури заробітної плати.

Відповідно до норм постанови N 268 керівникам у межах затвердженого фонду оплати праці надано право здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання відповідного органу.

Положення про преміювання розробляється установами самостійно із зазначенням умов, критеріїв преміювання (депреміювання), періодичності виплати премій (щомісячні, квартальні, за результатами півріччя) та премій, які виплачуються за виконання окремих доручень (одноразового характеру), до святкових, ювілейних дат (є одноразовими преміями).

Отже, преміювання працівників органів місцевого самоврядування здійснюється керівником органу відповідно до положення про преміювання, затвердженого у відповідному органі та у межах фонду оплати праці.

Статтею 32 Кодексу законів про працю України передбачено, що у зв'язку із змінами в організації виробництва і праці допускається зміна істотних умов праці при продовженні роботи за тією ж спеціальністю, кваліфікацією чи посадою. Про зміну істотних умов праці - систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших - працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Однак, з огляду на зазначене, вважаємо, що підвищення посадових окладів працівників органів місцевого самоврядування та прийняття керівником органу рішення щодо зміни розміру премії не є зміною істотних умов праці працівника.

Щодо визначення умов оплати праці, коли сільський, селищний голова територіальної громади, що приєдналася до об'єднаної територіальної громади, виконує обов'язки старости.

Частиною першою статті 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" визначено, що сільський, селищний голова територіальної громади, що приєдналася до об'єднаної територіальної громади, виконує обов'язки старости відповідно до закону на період повноважень ради об'єднаної територіальної громади поточного скликання. За ним зберігаються розмір та умови оплати праці, що були йому встановлені як сільському, селищному голові до приєднання.

Посадові оклади старост визначаються згідно з додатком 50 до постанови N 268.

Посадові оклади сільських і селищних голів визначаються згідно з додатком 54 до постанови N 268.

Отже, у разі якщо сільський, селищний голова територіальної громади, що приєдналася до об'єднаної територіальної громади, виконує обов'язки старости, умови оплати праці йому визначаються згідно з додатком 54 до постанови N 268.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони носять інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

 

Заступник директора Департаменту,
начальник відділу оплати
праці у бюджетній сфері

А. Литвин

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям