Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку надання щорічної відпустки педагогічним працівникам (лист Мінсоцполітики від 14.09.2016 р. № 497/13/116-16)

Щодо порядку надання щорічної відпустки педагогічним працівникам (лист Мінсоцполітики від 14.09.2016 р. № 497/13/116-16)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 14.09.2016 р. № 497/13/116-16

Щодо порядку надання щорічної відпустки педагогічним працівникам

(Витяг)

У Департаменті заробітної плати та умов праці в межах компетенції розглянуто <...> лист <...> стосовно порядку надання щорічної основної відпустки педагогічним працівникам та надано інформацію до порушених у листі питань.

До питання 1

Відповідно до статті 29 Закону України "Про освіту" (далі - Закон) структура освіти включає: дошкільну освіту; загальну середню освіту; позашкільну освіту; професійно-технічну освіту; вищу освіту; післядипломну освіту та самоосвіту.

Дошкільними навчальними закладами є: дошкільні навчальні заклади (ясла); дошкільні навчальні заклади (ясла-садки); дошкільні навчальні заклади (дитячі садки); дошкільні навчальні заклади (ясла-садки) компенсуючого типу; будинки дитини; дошкільні навчальні заклади (дитячі будинки) інтернатного типу; дошкільні навчальні заклади (ясла-садки) сімейного типу; дошкільні навчальні заклади (ясла-садки) комбінованого типу; дошкільні навчальні заклади (центри розвитку дитини) (стаття 34 Закону).

Згідно зі статтею 39 Закону до позашкільних навчальних закладів належать: палаци, будинки, центри, станції дитячої, юнацької творчості, учнівські та студентські клуби, дитячо-юнацькі спортивні школи, школи мистецтв, студії, початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади, бібліотеки, оздоровчі та інші заклади.

Тобто дошкільні навчальні заклади і позашкільні навчальні заклади є різними видами закладів освіти.

Відповідно до підрозділу 2 розділу I Додатка до Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічним, науково-педагогічним працівникам та науковим працівникам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.97 р. N 346 (зі змінами) (далі - Порядок N 346), тривалість щорічної основної відпустки керівника гуртка дитячого будинку, дошкільного закладу компенсуючого типу для дітей, які потребують корекції фізичного і психічного розвитку, або який працює у дошкільному закладі загального типу, якщо у ньому обслуговують групи, в яких не менш як 50 відсотків дітей, які потребують корекції фізичного і психічного розвитку, або якщо в цьому закладі укомплектовано не менш як 50 відсотків таких груп, складає 56 календарних днів.

Таким чином, тривалість щорічної основної відпустки керівника гуртка, який працює у дошкільному навчальному закладі, який не відноситься до вище перелічених, має становити не менше 24 календарних днів, відповідно до статті 6 Закону України "Про відпустки".

До питання 2

Щорічна основна відпустка педагогічним та науково-педагогічним працівникам тривалістю до 56 календарних днів надається на умовах, визначених Порядком N 346, і залежить від займаної посади у відповідному закладі.

Оскільки розділом IV "Вищі навчальні заклади, заклади післядипломної освіти, професійно-технічні навчальні заклади" Порядку N 346 не передбачено посади культорганізатора, то тривалість його щорічної основної відпустки визначається відповідно до статті 6 Закону України "Про відпустки" і складає не менше 24 календарних днів.

Водночас слід зазначити, що у Національному класифікаторі України ДК 003:2010 "Класифікатор професій" (далі - Класифікатор професій), затвердженому наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. N 327, містяться різні назви посад "Культорганізатор дитячих позашкільних закладів" з кодом 3310 (професійне угрупування "Фахівці з початкової освіти") та "Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності" з кодом 3474 (професійне угрупування "Декоратори, артисти, спортсмени та організатори у сфері культури та мистецтва").

Таким чином, до Переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.06.2000 р. N 963 (зі змінами), включено посаду культорганізатора дитячих позашкільних закладів, тривалість щорічної основної відпустки якого складає 42 календарних дні.

У Класифікаторі професій ДК 003-95 та ДК 003:2005 було передбачено назву посади "Культорганізатор" з кодом 3474. Змінами та доповненнями N 2 до Класифікатора професій, затвердженими наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 29.01.2007 р. N 4, за пропозицією Міністерства культури України цю назву було змінено на "Організатор культурно-дозвіллєвої діяльності" зі збереженням коду.

В даному випадку змінено лише назву професії, при цьому збережені зміст трудової функції, вимоги до знань, необхідних для виконання відповідних трудових функцій, кваліфікаційні вимоги тощо. <...>.

 

Директор Департаменту

О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям