Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо ситуації з помилковим перерахуванням зарплати звільненій особі (лист Мінсоцполітики від 09.06.2017 р. № 293/0/22-17/134)

Щодо ситуації з помилковим перерахуванням зарплати звільненій особі (лист Мінсоцполітики від 09.06.2017 р. № 293/0/22-17/134)

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 09.06.2017 р. № 293/0/22-17/134

Щодо ситуації з помилковим перерахуванням зарплати звільненій особі

Юридичним департаментом Міністерства розглянуто лист <...> і в межах компетенції повідомляється.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 1215 Цивільного кодексу України не підлягають поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

У разі відмови особи повернути помилково перераховані роботодавцем кошти, він може стягнути ці кошти, звернувшись до суду.

У випадку порушення трудової дисципліни до працівника застосовується один із видів дисциплінарного стягнення, враховуючи норми статей 147 - 149 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП).

Притягнення працівника до матеріальної відповідальності регламентується главою IX КЗпП. Притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності є правом, а не обов'язком роботодавця.

Звертаємо увагу на те, що листи Мінсоцполітики не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, рекомендаційний та необов'язковий характер.

 

Директор Юридичного департаменту

О. Туліна

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям