Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении отпуска в связи с учебой во время пребывания в отпуске для ухода за ребенком

О предоставлении отпуска в связи с учебой во время пребывания в отпуске для ухода за ребенком



   

МІНІСТЕРСТВО ПРАЦІ ТА СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.07.2010 р. N 217/13/116-10
   
   Про надання відпустки у зв’язку з навчанням під час перебування у відпустці для догляду за дитиною


   
   У Департаменті з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці розглянуто лист і повідомляється.
   
   Стаття 216 КЗпП та стаття 15 Закону України "Про відпустки" визначають право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням у вищих навчальних закладах, навчальних закладах післядипломної освіти та аспірантурі.
   
   Такі відпустки надаються лише працівникам, які успішно навчаються без відриву від виробництва у вищих навчальних закладах з вечірньою та заочною формами навчання.
   
   Для отримання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням працівнику-студенту необхідно надати роботодавцю довідку-виклик навчального закладу на сесію, в якій, зокрема, зазначається: форма навчання; рівень акредитації навчального закладу; курс, на якому працівник навчається, період сесії, встановлений навчальним закладом, підстава для надання такої відпустки (для складання заліків та іспитів, настановчих занять, державних іспитів, для підготовки та захисту дипломної роботи), та написати заяву про надання такої відпустки.
   
   Жінка, перебуваючи у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, має право перервати цю відпустку з метою одержання додаткової оплачуваної відпустки у зв’язку з навчанням. Від жінки у цьому разі роботодавець не повинен вимагати, аби вона визначений період відпрацювала перед наданням їй відпустки у зв’язку з навчанням. Переривання частково оплачуваної відпустки по догляду за дитиною має бути належно оформлене на підставі заяви працівниці наказом роботодавця. Аналогічно після закінчення відпустки у зв’язку з навчанням може бути оформлена відпустка по догляду за дитиною.
   
   До органів праці та соціального захисту населення подається копія наказу (розпорядження) роботодавця про надання жінці відпустки для догляду за дитиною.
   
   Нарахування виплат за час додаткової відпустки у зв’язку з навчанням провадиться за нормами пункту 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р N 100:
   
   шляхом ділення сумарного заробітку за останні перед наданням відпустки 12 місяців або за менший фактично відпрацьований період на відповідну кількість календарних днів року чи меншого відпрацьованого періоду (за винятком святкових і неробочих днів, встановлених статтею 73 КЗпП України). Одержаний результат перемножується на число календарних днів відпустки.
   
   При наданні додаткової відпустки у зв’язку з навчанням оплачуються всі (календарні) дні зазначеної відпустки відповідно до виклику на сесію, в т. ч. святкові і неробочі дні.
   
   Якщо протягом розрахункового періоду працівник не мав заробітку не зі своєї вини, в т. ч. знаходився у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, то відповідно до пункту 4 вищеназваного Порядку середня заробітна плата розраховується, виходячи з установлених за його посадою у штатному розписі на момент проведення розрахунку тарифної ставки,посадового (місячного) окладу.
   
   Директор Департаменту
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям