Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О предоставлении разъяснений по вопросам применения норм уголовного процессуального законодательства

О предоставлении разъяснений по вопросам применения норм уголовного процессуального законодательства



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.09.2013 р. № 8027-0-4-13/11
   
   Щодо надання роз'яснень з питань застосування норм кримінального процесуального законодавства
   
   Міністерством юстиції розглянуто звернення щодо надання роз'яснень з питань застосування норм кримінального процесуального законодавства і в межах компетенції повідомляється таке.
   
   Міністерство юстиції як центральний орган виконавчої влади, який у своїй діяльності керується Конституцією, законами України, Положенням про Міністерство юстиції України, затвердженим Указом Президента України від 6 квітня 2011 року № 395, не має повноважень щодо вирішення порушених у зверненні питань. Надання консультацій з правових питань здійснюється адвокатами.
   
   Одночасно в порядку інформування повідомляємо, що згідно зі статтею 159 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом вилучити їх (здійснити їх виїмку).
   
   Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.
   
   В ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів має бути зазначено, зокрема, найменування юридичної особи, яка має надати тимчасовий доступ до речей і документів, назва, опис, інші відомості, які дають можливість визначити речі і документи, до яких повинен бути наданий тимчасовий доступ, розпорядження надати (забезпечити) тимчасовий доступ до речей і документів зазначеній в ухвалі особі та надати їй можливість вилучити речі і документи, якщо відповідне рішення було прийнято слідчим суддею, судом (стаття 164 КПК).
   
   Особа, зазначена у відповідній ухвалі слідчого судді, суду як володілець речей або документів, зобов'язана надати тимчасовий доступ до речей і документів особі, вказаній у такій ухвалі слідчого судді, суду (стаття 165 КПК).
   
   У свою чергу вказана в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов'язана пред'явити особі, зазначеній в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал відповідного судового рішення, вручити його копію, а також залишити опис речей і документів, які були вилучені на виконання такого рішення.
   
   На вимогу володільця особою, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів. Копії вилучених документів виготовляються з використанням копіювальної техніки, електронних засобів володільця (за його згодою) або особи, яка пред'являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів.
   
   Також інформуємо, що ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якої метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді (частина перша статті 233 КПК).
   
   При цьому під іншим володінням особи розуміються транспортний засіб, земельна ділянка, гараж, інші будівлі чи приміщення побутового, службового, господарського, виробничого та іншого призначення тощо, які знаходяться у володінні особи (частина друга статті 233 КПК).
   
   Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності іншій присутній особі повинна бути пред'явлена ухвала і надана її копія (частина третя статті 236 КПК).
   
   Ухвала слідчого судді про обшук житла чи іншого володіння особи повинна містити, зокрема, відомості про житло чи інше володіння особи (їх частину), які мають бути піддані обшуку, особу, якій вони належать, та особу, у фактичному володінні якої вони знаходяться, речі, документи, для виявлення яких проводиться обшук (частина друга статті 235 КПК).
   
   Аналогічні відомості повинні міститися в ухвалі слідчого судді про огляд житла чи іншого володіння особи (частина друга статті 237 КПК).
   
   Строк дії ухвали слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів, обшук (огляд) житла чи іншого володіння особи вказується в ухвалі і не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення (стаття 164, частина друга статті 235 КПК).
   
   Перший заступник Міністра
І. Ємельянова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям