Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно начала течения исковой давности и привлечения к материальной ответственности»

Относительно начала течения исковой давности и привлечения к материальной ответственности»



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 25.10.2013 р. N Т-15014/8.1
   
   Щодо початку перебігу позовної давності та притягнення до матеріальної відповідальності
   (Витяг)
   
   Щодо початку перебігу позовної давності

   
   Відповідно до положень статей 256, 260, частин першої, п'ятої статті 261 Цивільного кодексу України позовна давність - це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.
   
   Позовна давність обчислюється за загальними правилами визначення строків, встановленими статтями 253 - 255 цього Кодексу.
   
   Порядок обчислення позовної давності не може бути змінений за домовленістю сторін.
   
   Перебіг позовної давності починається з дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.
   
   За зобов'язаннями з визначеним строком виконання перебіг позовної давності починається із закінченням терміну виконання.
   
   За зобов'язаннями, строк виконання яких не визначений або визначений моментом вимоги, перебіг позовної давності починається з дня, коли у кредитора виникає право пред'явити вимогу про виконання зобов'язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, перебіг позовної давності починається із закінченням цього строку.
   
   При цьому перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок (стаття 253 Цивільного кодексу України).
   
   Відповідно до частини першої статті 1049 Цивільного кодексу України позичальник зобов'язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі або речі, визначені родовими ознаками, у такій же кількості, такого ж роду та такої ж якості, що були передані йому позикодавцем) у строк і в порядку, що встановлені договором.
   
   Якщо договором не встановлений строк повернення позики або цей строк визначений моментом пред'явлення вимоги, позика має бути повернена позичальником протягом тридцяти днів з дня пред'явлення позикодавцем вимоги про це, якщо інше не встановлено договором.
   
   Тобто, якщо термін не зазначений або визначений моментом пред'явлення вимоги, - позичальникові надається тридцятиденний термін для виконання зобов'язання від дня пред'явлення вимоги, якщо інше не встановлено договором.
   
   Заступник Міністра -
   керівник апарату
   
Ю. Іващенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям