Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно осуществления инвестиционной деятельности в сфере строительства с использованием залоговых

Относительно осуществления инвестиционной деятельности в сфере строительства с использованием залоговых



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.10.2010 р. N 820-0-2-10-31
   

   Начальнику Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим,
начальникам головних управлінь юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі
   
   
Щодо здійснення інвестиційної діяльності у сфері будівництва з використанням заставних

   
   У зв’язку з набранням чинності Закону України від 29.06.2010 р. N 2367-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла" Міністерство юстиції України повідомляє про таке.
   
   Відповідно до статті 3 Закону України "Про цінні папери та фондовий ринок" цінний папір - це документ встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчує грошове або інше майнове право і визначає взаємовідносини між особою, яка його розмістила (видала), і власником та передбачає виконання зобов'язань згідно з умовами його розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають з цього документа, іншим особам.
   
   Згідно положень цієї статті Закону, в Україні в цивільному обороті можуть бути такі групи цінних паперів, як боргові цінні папери - цінні папери, що посвідчують відносини позики і передбачають зобов'язання емітента сплатити у визначений строк кошти відповідно до зобов'язання.
   
   До боргових цінних паперів відносяться, зокрема, заставні.
   
   Статтею 20 Закону України "Про іпотеку" встановлено, що заставна - це борговий цінний папір, який засвідчує безумовне право його власника на отримання від боржника виконання за основним зобов'язанням, за умови, що воно підлягає виконанню в грошовій формі, а в разі невиконання основного зобов'язання - право звернути стягнення на предмет іпотеки. Заставна оформлюється, якщо її видача передбачена іпотечним договором.
   
   Загальні засади здійснення інвестиційної діяльності, у тому числі у сфері житлового будівництва, закріплені Законом України "Про інвестиційну діяльність".
   
   Так, відповідно до частини третьої статті 4 вказаного Закону (у редакції Закону України від 29.06.2010 р. N 2367-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла") інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, у тому числі в управління, може здійснюватися виключно через фонди фінансування будівництва, фонди операцій з нерухомістю, інститути спільного інвестування, а також шляхом випуску цільових облігацій, виконання зобов'язань за якими забезпечується одиницею такої нерухомості, відповідно до законодавства, інші способи фінансування будівництва таких об'єктів визначаються виключно законами.
   
   Застосування такого цінного паперу, як заставної, в якості механізму інвестування будівництва об'єктів житлового будівництва з використанням недержавних коштів, залучених від фізичних та юридичних осіб, не відповідає чинному законодавству.
   
   Звертаємо увагу на те, що дія Закону України від 29.06.2010 р N 2367-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері будівництва житла" поширюється на ті правовідносини, які виникли після набрання ним чинності. Договори, якими врегульовано відносини інвестування в об'єкти житлового будівництва, що були укладені до набрання чинності цим Законом, є документами, які засвідчують інвестування в об'єкти житлового будівництва.
   
   Прошу довести зазначену інформацію до відома державних та приватних нотаріусів,попередити їх про неухильне дотримання вимог чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій.
   
   Директор Департаменту
   нотаріату, фінансового
   моніторингу юридичних
   послуг та реєстрації
   адвокатських об'єднань
   
К. І. Чижмарь

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям