Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно ответственности за нарушение законодательства о неотведении специальных мест для курения

Относительно ответственности за нарушение законодательства о неотведении специальных мест для курения



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 18.09.2013 р. N 518-0-2-13/7.2

   
Всеукраїнській професійній спілці "Столиця - Регіони"
   м. Київ, 03150

   Міністерством юстиції розглянуто ваш лист щодо надання роз'яснення стосовно застосування деяких положень Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" в частині відведення спеціальних місць для куріння, розміщення у спеціально відведених місцях інформації про заборону куріння, встановлення відповідальності за невідведення спеціальних місць для куріння і повідомляється, що надання роз'яснення з порушених питань не належить до повноважень Мін'юсту, яке діє відповідно до Положення про нього, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 р. N 395.
   
   Відповідно до вказаного Положення Міністерство юстиції надає роз'яснення з питань, пов'язаних із діяльністю Мін'юсту, його територіальних органів, підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міністерства, а також стосовно актів, які ним видаються.
   
   Головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сфері охорони здоров'я є Міністерство охорони здоров'я, яке відповідно до покладених на нього завдань надає роз'яснення щодо здійснення державної політики у зазначеній сфері.
   
   Одночасно в порядку інформування зазначаємо.
   
   Відповідно до частин третьої - сьомої статті 13 Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" (далі - Закон) забороняється, крім спеціально відведених для цього місць, куріння тютюнових виробів, зокрема, у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності.
   
   У місцях та закладах, де куріння заборонено, має бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: "Куріння заборонено!".
   
   У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!".
   
   Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити інформацію, передбачену частиною п'ятою цієї статті.
   
   Щодо відповідальності за порушення законодавства про невідведення спеціальних місць для куріння.
   
   Згідно з абзацом дванадцятим частини другої статті 20 Закону за порушення норм цього Закону центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів, застосовує фінансові санкції до суб'єктів господарювання у разі невідведення спеціальних місць для куріння, необладнання їх витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, нерозміщення інформації, передбаченої частиною п'ятою статті 13 цього Закону, - від однієї тисячі гривень до десяти тисяч гривень.
   
   При цьому слід зазначити, що накладення фінансових санкцій не звільняє осіб, винних у порушенні цього Закону, від дисциплінарної, адміністративної, цивільно-правової або кримінальної відповідальності, встановленої законами України (частина восьма статті 20 Закону).
   
   Перший заступник Міністра
   
І. Ємельянова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям