Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно правомерности отказа органом Пенсионного фонда Украины в приеме отчета в отношении сумм начисленного единоговзноса на общеобязательное государственное социальное страхование

Относительно правомерности отказа органом Пенсионного фонда Украины в приеме отчета в отношении сумм начисленного единоговзноса на общеобязательное государственное социальное страхование



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.11.2011 р. N 654-0-2-11/7.2
   

   Міністерство юстиції у зв’язку зі зверненням народного депутата України розглянуло лист щодо правомірності відмови органом Пенсійного фонду України в прийомі звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і повідомляє, що надання правової оцінки діям посадових осіб Пенсійного фонду України не належить до повноважень Міністерства юстиції, яке діє відповідно до Положення про нього, затвердженим Указом Президента України від 6 квітня 2011 року N 395.
   
   Головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики, зокрема у сфері соціального захисту населення, є Міністерство соціальної політики, яке відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний нагляд за діяльністю Пенсійного фонду України щодо збору єдиного внеску, ведення обліку надходжень від його сплати та контролю за сплатою; надає роз'яснення щодо здійснення державної політики у зазначеній сфері.
   
   Разом з тим слід зазначити, що відповідно до пункту 4 частини другої статті 6 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" платник єдиного внеску зобов'язаний подавати звітність до територіального органу Пенсійного фонду у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсійним фондом за погодженням з відповідними фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування та центральним органом виконавчої влади у сфері статистики.
   
   Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України від 08.10.2010 р. N 22-2, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 01.11.2010 р. за N 1014/18309 (далі - Порядок), прийнятий суб'єктом нормотворення в межах його повноважень, погоджений з Міністерством праці та соціальної політики України, Державним комітетом статистики України, Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва, Фондом соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фондом загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, Федерацією профспілок України, Союзом орендарів і підприємців України та відповідає законодавству.
   
   Відповідно до пункту 2.11 розділу II Порядку звіт страхувальником повинен подаватися в повному обсязі. У разі неподання однієї із необхідних таблиць звіт не приймається. Звіт, направлений поштою, не вважається поданим.
   
   При цьому слід зазначити, що питання щодо формування звіту регулює розділ IV Порядку.
   
   Згідно з пунктами 4.1 та 4.2 даного розділу Порядку звіт формується на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) виплат (доходу), на які відповідно до Закону нараховується єдиний внесок.
   
   Звіт повинен містити основні дані про страхувальника та перелік таблиць звіту.
   
   Одночасно інформуємо, що відповідно до частини другої статті 2 Кодексу адміністративного судочинства України до адміністративних судів можуть бути оскаржені будь-які рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень, крім випадків, коли щодо таких рішень, дій чи бездіяльності Конституцією чи законами України встановлено інший порядок судового провадження.
   
   Заступник Міністра -
   керівник апарату
   
А. Седов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям