Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно применения отдельных положений нормативных актов

Относительно применения отдельных положений нормативных актов



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.02.2013 р. № М-1315/13.1
   
   Щодо результатів розгляду звернення

   
   Міністерство юстиції України розглянуло Ваше звернення [...] щодо застосування окремих положень нормативних актів і повідомляє про таке.
   
   Нотаріуси у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядженнями Президента України, постановами і розпорядженнями Кабінету Міністрів України, а на території Республіки Крим, крім того, - законодавством Республіки Крим, наказами Міністра юстиції України, нормативними актами обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій (стаття 7 Закону України "Про нотаріат" (далі - Закон)).
   
   Відповідно до пункту 11 статті 34 Закону нотаріуси вчиняють нотаріальні дії, зокрема засвідчують справжність підпису на документах.
   
   Порядок засвідчення справжності підпису нотаріусами регламентовано статтею 78 Закону та пунктом 6 глави 7 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції від 22 лютого 2012 року № 296/5 (далі - Порядок). Так, нотаріус засвідчує справжність підпису на документах, зміст яких не суперечить закону і які не мають характеру правочинів та не містять у собі відомостей, що порочать честь і гідність людини. Нотаріус, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує факти, викладені в документі, а лише підтверджує, що підпис зроблений певною особою.
   
   Відповідно до абзацу першого пункту 1 глави 9 розділу I Порядку та пункту 6.15 Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Міністерства юстиції від 22 грудня 2010 року № 3253/5 (далі - Правила), тексти договорів, заповітів, довіреностей, свідоцтв, актів про морські протести та протести векселів, перекладів у разі засвідчення нотаріусом вірності перекладу документа з однієї мови на іншу, заяв, на яких нотаріусом засвідчується справжність підпису, за винятком заяв у електронній формі та примірників, що залишаються у справах нотаріуса, а також дублікатів нотаріальних документів, викладаються на спеціальних бланках нотаріальних документів з лицьового та зворотного боку цих бланків.
   
   Проте чинним законодавством передбачені випадки, коли заяви, які виготовляються в присутності нотаріуса, не підлягають викладенню на спеціальних бланках нотаріальних документів. Так, пунктом 8.10 Правил передбачено, що заяви від осіб, у яких немає чоловіка або дружини (неодружена/неодружений/удова/удівець), викладаються на окремому аркуші і не підлягають реєстрації в журналі реєстрації вхідних документів.
   
   Пунктом 4 глави 9 розділу I Порядку передбачено, що при вчиненні нотаріальних дій, що потребують прикладення власноручного підпису осіб, нотаріус перевіряє справжність підпису цих осіб шляхом здійснення ними підпису у його присутності. Встановлення їх особи здійснюється за документами, визначеними Законом.
   
   Таким чином, вважаємо, що положення щодо викладення заяв без використання спеціальних бланків нотаріальних документів стосується як одного з примірників, що має зберігатись у справах нотаріуса, так і примірника, зокрема, заяви, справжність підпису на якій засвідчується нотаріусом у випадку необхідності її виготовлення для наступного вчинення нотаріальної дії цим же нотаріусом.
   
   Заступник Міністра
Д. М. Ворона

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям