Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно реализации положений Закона Украины «Об очистке власти»

Относительно реализации положений Закона Украины «Об очистке власти»



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.07.2015 р. № 16188-0-26-15/1102

   Міністерство юстиції України розглянуло лист Державної регуляторної служби України від 28 травня 2015 року № 3628/0/20-15 щодо розгляду листа Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України від 12 травня 2015 року № 2884/0/11-05/6/15, стосовно реалізації положень Закону України «Про очищення влади» (далі — Закон) та в межах компетенції повідомляє таке.
   
   Згідно з частиною першою статті 1 Закону очищення влади (люстрація) — це встановлена цим Законом або рішенням суду заборона окремим фізичним особам обіймати певні посади (перебувати на службі) (крім виборних посад)в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.
   
   У статті 2 Закону наведено вичерпний перелік посад, щодо яких здійснюються заходи з очищення влади (люстрації) відповідно до критеріїв, визначених у статті 3 Закону.
   
   Відповідно до пункту 9 частини першої статті 2 Закону заходи з очищення влади (люстрації) здійснюються, зокрема, щодо керівників державних підприємств, що належать до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг.
   
   Згідно з пунктом 1 статті 1 Закону України «Про адміністративні послуги» адміністративна послуга — це результат здійснення владних повноважень суб'єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов'язків такої особи відповідно до закону.
   
   Відповідно до Порядку ведення Реєстру адміністративних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 січня 2013 року № 57, формування та ведення зазначеного Реєстру забезпечується Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.
   
   Реєстр з вказаною інформацією оприлюднено на офіційному веб-сайті Міністерства (http://www.me/gov/ua/Documents/List?lang=uk-UA&tag=ReisterAdministrativnikhPoslug).
   
   Виходячи з інформації, яка міститься в Реєстрі, Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України є суб'єктом надання адміністративних послуг. Таким чином, заходи з очищення влади (люстрації) здійснюються щодо керівників державних підприємств, що належать до сфери управління Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, яке є суб'єктом надання адміністративних послуг.
   
   Відповідно до пункту 8 частини другої статті З Закону передбачено, що заборона, передбачена частиною третьою статті 1 цього Закону, застосовується до осіб, які обіймали посаду (посади) у період з 21 листопада року по 22 лютого 2014 року та не були звільнені в цей період з відповідної посади (посад) за власним бажанням, зокрема, на керівника державного підприємства, що належить до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг, яке відповідно до законодавства вчиняє дії, необхідні для надання адміністративних послуг.
   
   Частиною четвертою статті 5 Закону визначено, що організація проведення перевірки осіб щодо застосування до них заборон, встановлених частиною третьою або четвертою статті 1 Закону, покладається на керівника відповідного органу, до повноважень якого належить звільнення з посади особи, стосовно якої проводиться перевірка.
   
   Проведення перевірки осіб здійснюється у строки, визначені Планом проведення перевірок відповідно до Закону України «Про очищення влади», затвердженим розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 жовтня року № 1025, та відповідно до вимог Порядку проведення перевірки достовірності відомостей щодо застосування заборон, передбачених частинами третьою і четвертою статті 1 Закону України «Про очищення влади», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 року № 563.
   
   Зазначеним Планом визначено строк проведення перевірки щодо керівників державних підприємств, що належать до сфери управління суб'єкта надання адміністративних послуг, — з березня по травень 2015 року.
   
   Водночас звертаємо увагу, що листи міністерств, інших центральних органів виконавчої влади не є нормативно-правовими актами, вони мають інформаційний характер і не встановлюють правових норм.
   
   Заступник Міністра — керівник апарату
Оксана Іванченко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям