Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно толкования статьи 13 Закона Украины «О мерах по предупреждению и уменьшению употребления табачных изделий и их вредного влияния на здоровье населения» относительно обязанностей руководителей высших учебных заведений по созданию в высших учебных заведениях специально отведенных мест для курения

Относительно толкования статьи 13 Закона Украины «О мерах по предупреждению и уменьшению употребления табачных изделий и их вредного влияния на здоровье населения» относительно обязанностей руководителей высших учебных заведений по созданию в высших учебных заведениях специально отведенных мест для курения



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.09.2009 р. № 12331-0-33-09-21
   
   Щодо надання роз’яснення законодавства

   Міністерство юстиції у зв’язку з вашим листом від 21.08.2009 р. № 101 щодо тлумачення статті 13 Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» стосовно обов’язків керівників вищих навчальних закладів щодо створення у вищих навчальних закладах спеціально відведених місць для куріння, повідомляє, що надання тлумачення зазначеного Закону не відноситься до компетенції Міністерства юстиції, визначеної Положенням про нього, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 14 листопада 2006р. № 15577.
   
   Відповідно до частини другої статті 147 Конституції України Конституційний Суд України вирішує питання про відповідальність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України та законів України.
   
   Разом з цим, в межах компетенції, зазнаємо таке:
   
   Згідно зі статтею 56 Законів України «Про освіту» педагогічні та науково-педагогічні працівники зобов’язані, зокрема, захищати дітей, молодь від будь-яких форм фізичного або психічного насильства, запобігати вживанню ними алкоголю, наркотиків, іншим шкідливим звичкам.
   
   Відповідно до частини другої статті 32 Закону України «Про вищу освіту» контроль за якістю роботи викладачів, організацією навчально-виховної та культурно-масової роботи, станом фізичного виховання і здоров’я, організацією побутового обслуговування учасників навчально-виховного процесу та інших працівників вищого навчального закладу здійснює керівник вищого навчального закладу в межах наданих йому повноважень.
   
   Основні принципи та напрями державної політики щодо попередження куріння тютюнових виробів, зниження рівня їх вживання серед населення, обмеження доступу до них дітей, охорони здоров’я населення від шкоди, що завдається їхньому здоров’ю внаслідок розвитку захворювань, інвалідності, а також смертності, спричинених курінням тютюнових виробів чи іншим способом їх вживання визначає Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» (далі — Закон).
   
   Частинами другою — четвертою статті 13 Закону забороняється куріння тютюнових виробів у громадських місцях, у тому числі:
   
   у закладах охорони здоров’я, навчальних закладах незалежно від форми власності і підпорядкування;
   
   у спортивних спорудах;
   
   у закладах, підприємствах та організаціях культури;
   
   у залах чекання пасажирів на залізничних, авто- та аеровокзалах;
   
   у вагонах поїздів, автобусах, таксі, включаючи маршрутні таксі, тролейбусах, трамваях, метрополітені;
   
   у ліфтах жилих будинків.
   
   Куріння тютюнових виробів забороняється на територіях дитячих майданчиків.
   
   В інших місцях та на робочих місцях куріння тютюнових виробів дозволяється лише у спеціально відведених для цього місцях. Власник або уповноважені ним особи чи орендарі відповідних споруд, окремих приміщень зобов’язані відвести місця для куріння, обладнанні витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити наочну інформацію про розташування таких місць та про шкоду, якої завдають здоров’ю людини куріння тютюнових виробів чи інші способи їх вживання. Законом можуть встановлюватися й інші обмеження щодо місць вживання тютюнових виробів.
   
   При цьому доречно наголосити, що згідно статті 1 Закону громадське місце — частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, в тому числі під’їзди, а також підземні переходи, стадіони; робоче місце — простір, відведений у будівлі чи споруді для перебування працівника в процесі трудової діяльності.
   
   Таким чином, враховуючи положення статті 13 Закону, тютюнокуріння у приміщеннях і на територіях навчальних закладів незалежно від форми власності і підпорядкування забороняється.
   
   Довідково інформуємо, що наказ Міністерство освіти і науки від 10 вересня 2003 р. № 612 «Про формування здорового способу життя дітей та молоді і заборону тютюнопаління в навчальних закладах та установах Міністерства освіти і науки України» втратив чинність згідно з наказом Міністерства освіти і науки від 8 листопада 2004р. № 855 «Про заборону тютюнокуріння в навчальних закладах і установах Міністерства освіти і науки України і затвердження заходів щодо проведення антинікотинової інформаційно-освітньої та профілактичної роботи серед дітей, учнівської та студентської молоді», який на сьогодні є чинним.
   
   Одночасно повідомляємо, що головним органом у системі центральних органів виконавчої влади із забезпечення реалізації державної політики, зокрема, у сфері освіти є Міністерство освіти і науки, яке узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції з удосконалення законодавства та в установленому порядку вносить їх на розгляд Кабінету Міністрів України (абзац другий пункту 2 Положення про Міністерство освіти і науки України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2006р. № 1757).
   
   Крім цього, відповідно до частини першої статті 3 Цивільно-процесуального кодексу України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизначених або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.
   
   Також інформуємо, що листи Міністерства юстиції не є нормативно-правовими актами, вони лише мають роз’яснювальний, інформаційний характер і не встановлюють правових норм.
   
   Заступник Міністра
Н.В. Богашева

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям