Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно устранения причин и условий, которые способствуют совершению преступлений

Относительно устранения причин и условий, которые способствуют совершению преступлений



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ІНФОРМАЦІЙНИЙ ЛИСТ
   
   від 07.10.2010 р. N 12436-0-26-10-31

   
   
Начальнику Головного управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим,
   начальникам головних управлінь юстиції в областях, мм. Києві та Севастополі

   
   
Щодо усунення причин і умов, які сприяють вчиненню злочинів

   
   У зв’язку з розглядом подання старшого слідчого в ОВС СВ УБОЗ в м. Києві ГУ МВС України в м. Києві Святини І. А. про усунення причин та умов, що спричинили вчинення злочину (в порядку статті 231 КПК України), щодо неналежного виконання нотаріусами міста Києва покладених на них Законом України "Про нотаріат" обов'язків при вчиненні нотаріальних дій стосовно нерухомого майна, повідомляється наступне.
   
   Статтею 43 Закону України "Про нотаріат" (далі - Закон) передбачено, що не допускається вчинення нотаріальної дії у разі відсутності осіб - її учасників або їх уповноважених представників.
   
   При вчиненні нотаріальної дії нотаріуси встановлюють особу учасників цивільних відносин, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії:
   
   Встановлення особи здійснюється за паспортом або за іншими документами, які унеможливлюють виникнення будь-яких сумнівів щодо особи громадянина, який звернувся за вчиненням нотаріальної дії (паспорт громадянина України, паспорт громадянами України для виїзду за кордон, дипломатичний чи службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідка на проживання особи, яка мешкає в Україні, національний паспорт іноземця або документ, що його замінює, посвідчення інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи). Посвідчення водія, особи моряка, інваліда чи учасника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем роботи фізичної особи, не можуть бути використані громадянином України для встановлення його особи під час укладення правочинів.
   
   Особа віком до 16 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови підтвердження батьками (одним із батьків) того, що ця особа є їх дитиною.
   
   Копія документа, на підставі якого встановлюється особа, долучається нотаріусом до примірника правочину (свідоцтва), що залишається в його справах (абзац 7 пункту 13 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 року N 20/5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 3 березня 2004 року за N 283/8882 (зі змінами) (далі - Інструкція).
   
   Одночасно повідомляємо, що згідно частини першої статті 55 Закону угоди про відчуження та заставу майна, що підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів, що підтверджують право власності на майно, що відчужується або заставляється. У разі застави майбутнього майна або створення забезпечувального обтяження в майбутньому майні нотаріусу надаються документи, що підтверджують наявність прав на набуття такого майна у власність у майбутньому.
   
   Крім правовстановлювального документа на житловий будинок, садибу та інше нерухоме майно (за винятком земельної ділянки), якщо воно підлягає державній реєстрації, нотаріус вимагає витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно (абзац перший пункту 63 Інструкції).
   
   Відповідно до пункту 5.8 Правил ведення нотаріального діловодства, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 31.12.2008 N 2368/5, зареєстрованого Міністерством юстиції України 31.12.2008 за N1325/16016 (далі - Правила), не приймаються для нотаріального оформлення документи, які не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що принижують честь, гідність та ділову репутацію фізичної або ділову репутацію юридичної особи.
   
   Не приймаються для нотаріального оформлення документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи інші незастережені виправлення, документи, текст яких неможливо прочитати внаслідок пошкодження, а також, які написані олівцем (пункт 5.8.1 Правил).
   
   Також, згідно пункту 5.8.2 Правил не приймаються для нотаріального оформлення документи, у яких не можна прочитати все в них написане в первісному написанні як, наприклад, документи, залиті чорнилом, водою, потерті тощо.
   
   Прошу довести зазначену інформацію до відома державних та приватних нотаріусів, попередити їх про неухильне дотримання вимог чинного законодавства при вчиненні нотаріальних дій щодо нерухомого майна, а також звернути увагу нотаріусів на необхідність детального вивчення документів, які подаються для вчинення нотаріальної дії, використовувати повноваження, передбачені статтею 46 Закону України "Про нотаріат", у разі виникнення будь-яких сумнівів щодо поданих документів, вживати заходів, передбачених статтею 51 цього Закону.
   
   Директор Департаменту нотаріату,
   фінансового моніторингу
   юридичних послуг та реєстрації
   адвокатських об'єднань
   
   
К. І. Чижмарь

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям