Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке расчета объекта налогообложения налогом на прибыль предприятий

О порядке расчета объекта налогообложения налогом на прибыль предприятий



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 23.01.2015 р. N 12-111/4178

   Департамент бухгалтерського обліку
   
Незалежній асоціації банків України,
   Асоціації українських банків,
   Асоціації "Український кредитно-банківський союз",
   банкам України

   
   Відповідно до Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи" від 28 грудня 2014 року N 71-VIII змінився порядок обрахування об'єкта оподаткування податком на прибуток підприємств. Починаючи з 2015 року для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування за тими стандартами бухгалтерського обліку, які застосовує згідно з Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні".
   
   Отже, банки обчислюватимуть податок на прибуток на основі фінансового результату за даними фінансової звітності, складеної за міжнародними стандартами фінансової звітності (далі - МСФЗ).
   
   З метою уникнення податкових ризиків банкам необхідно забезпечити відображення в бухгалтерському обліку операцій відповідно до вимог МСФЗ, включаючи нараховані доходи за кредитами та спеціальні резерви, сформовані у зв'язку зі знеціненням (зменшенням корисності) активів.
   
   На даний час Національний банк України працює над розробленням пакета нормативно-правових актів, зокрема щодо обліку кредитних операцій банків, а також оцінки кредитних ризиків.
   
   З моменту затвердження нормативно-правового акта Національного банку України щодо оцінки кредитних ризиків втратить чинність Положення про порядок формування та використання банками України резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями1, яким наразі встановлено порядок (методику) формування та використання банками таких резервів. Оцінка зменшення корисності активів та формування резервів здійснюватиметься банками згідно з власними методиками, розробленими відповідно до нормативно-правових актів Національного банку України з бухгалтерського обліку та МСФЗ. Одночасно передбачається встановлення вимоги щодо покриття капіталом обсягу кредитного ризику за активними операціями банків, який не буде покритий (забезпечений) резервами, сформованими згідно з МСФЗ.
   
   ____________
   1 затверджене постановою Правління Національного банку України 25.01.2012 N 23 (зі змінами).
   
   З огляду на вищевикладене пропонуємо проаналізувати проблемні питання, пов'язані з відображенням в бухгалтерському обліку операцій відповідно до МСФЗ, вирішення яких, на ваш погляд, потребуватиме врегулювання, та надати свої пропозиції.
   
   Інформацію просимо надати у термін до 30 січня 2015 року в таблиці (додається).
   
   Додаток: Таблиця - на 1 арк.
   
   Перший заступник Голови
   
О. В. Писарук

   
   
   
Додаток

   
   
Пропозиції щодо вирішення проблемних питань, пов'язаних з переходом до відображення операцій в бухгалтерському обліку згідно з вимогами МСФЗ

   
N з/п Проблема Шляхи вирішення Обґрунтування
       
   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям