Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке уплаты сбора на обязательное государственное пенсионное страхование с отдельных операций покупки иностранной валюты

О порядке уплаты сбора на обязательное государственное пенсионное страхование с отдельных операций покупки иностранной валюты



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.05.2014 р. N 29-113/23395
(втратило актуальність на підставі листа НБУ від 04.02.2015 р. N 29-113/6779)

   
   Генеральний департамент грошово-кредитної політики
   
   
Територіальним управлінням Національного банку України, банкам України,
   Незалежній асоціації банків України, Асоціації українських банків,
   Асоціації "Український Кредитно-Банківський Союз"

   
   У зв'язку з тим, що до Національного банку України продовжують надходити запити уповноважених банків про порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих операцій купівлі іноземної валюти, в доповнення до листів від 04.04.2014 N 29-113/14630 та від 11.04.2014 N 29-113/16065 надаємо роз'яснення щодо наступного.
   
   Щодо сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування за договорами на купівлю валюти, які укладені до 01 квітня 2014 року, з датою валютування 01 квітня 2014 року та пізніше.
   
   Закон України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні" (далі - Закон) набрав чинності з 01 квітня 2014 року. Згідно з пунктом 1 розділу II цього Закону внесено зміни до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування". Зобов'язання юридичних та фізичних осіб зі сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування виникає з моменту набрання чинності Законом.
   
   Враховуючи зазначене, незалежно від дати укладання договору на купівлю валюти, починаючи з 01 квітня 2014 року під час здійснення операції з купівлі іноземної валюти сплачується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування.
   
   Щодо визначення необхідності сплати юридичними або фізичними особами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час проведення банківських операцій.
   
   Статтею 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" визначено, що об'єктом оподаткування збором на обов'язкове державне пенсійне страхування є сума операції з купівлі іноземної валюти в безготівковій та/або готівковій формі.
   
   З огляду на зазначене, під час проведення банківських операцій основним критерієм, згідно з яким визначається необхідність сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування юридичною або фізичною особою, є купівля іноземної валюти.
   
   Відповідно до абзацу чотирнадцятого пункту 4 розділу I Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою1 (далі - Положення) купівля іноземної валюти - це операція з купівлі іноземної валюти за гривні.
   ____________
   1 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 10.08.2005 N 281 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29.08.2005 за N 950/11230, зі змінами.
   
   Водночас нагадуємо, що збір на обов'язкове державне пенсійне страхування сплачується під час здійснення кожної операції з купівлі іноземної валюти.
   
   Щодо сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час проведення валютних операцій на умовах "своп".
   
   Відповідно до пункту 27 розділу II Положення уповноважені банки мають право здійснювати між собою валютні операції на умовах "своп" з купівлі-продажу іноземної валюти 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів2.
   ____________
   2 Затверджений постановою Правління 2 Національного банку України від 04 лютого 1998 року N 34 [у редакції постанови Правління Національного банку України від 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129, зі змінами].
   
   Згідно з визначенням, наведеним у абзаці п'ятому пункту 4 розділу I Положення, валютні операції на умовах "своп" - валютні операції за договором, умови якого передбачають купівлю (продаж, обмін) іноземної валюти зі зворотним її продажем (купівлею, обміном) на певну дату в майбутньому з фіксацією умов цих операцій (курсів, обсягів, дат валютування тощо) під час укладення договору.
   
   Враховуючи вимоги законодавства України, під час проведення операції з купівлі-продажу іноземної валюти на умовах "своп" обидва банки, що є учасниками цієї операції, мають сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування. При цьому один з банків-учасників здійснює сплату збору під час купівлі ним іноземної валюти за першою операцією в рамках проведення валютного "свопу", а інший банк - під час здійснення купівлі іноземної валюти при виконанні другої (зворотної) операції.
   
   Щодо сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час здійснення окремих операцій з використанням електронних платіжних засобів.
   
   Порядок міжбанківських переказів за операціями з використанням електронних платіжних засобів встановлений Положенням про порядок емісії спеціальних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням3 (далі - Положення).
   ____________
   3 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 30.04.2010 N 223 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 06.06.2010 за N 474/17769.
   
   Відповідно пункту 9.4 глави 9 Положення зобов'язання банку, що виникають у зв'язку з організацією безготівкових розрахунків за спеціальними платіжними засобами з платіжною організацією платіжної системи, є власними зобов'язаннями банку перед цією платіжною організацією.
   
   Кошти, які списані з рахунку користувача (фізична або юридична особа) або відшкодовані на користь емітента за здійснені користувачем операції з використанням спеціальних платіжних засобів, є коштами емітента.
   
   Користувачі мають зобов'язання перед емітентом за здійснені операції з використанням спеціальних платіжних засобів у валюті рахунку та в порядку, установленому договором.
   
   Враховуючи викладене, якщо уповноважений банк купує іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку України з метою виконання зобов'язань перед платіжною організацією платіжної системи за операціями з використанням платіжних карток в іноземній валюті за межами України (зняття готівки, безготівкові розрахунки за придбані товари чи послуги) за поточними рахунками, що відкриті в національній валюті, то платником збору на обов'язкове державне пенсійне страхування виступає банк.
   
   Заступник Голови
   
Б. В. Приходько

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям