Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке уплаты сбора на обязательное государственное пенсионное страхование с операций покупки иностранной валюты в наличной форме

О порядке уплаты сбора на обязательное государственное пенсионное страхование с операций покупки иностранной валюты в наличной форме



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 04.02.2015 р. N 29-113/6779

   Департамент відкритих ринків
   
Територіальним управлінням Національного банку України,
   банкам України,
   Незалежній асоціації банків України,
   Асоціації українських банків,
   Асоціації "Український кредитно-банківський союз",
   Українському державному підприємству поштового зв'язку "Укрпошта",
   ПрАТ "Українська фінансова група",
   ТОВ "Фінансова компанія "Вікторія",
   ТОВ "Фінансова установа "ГГЛА",
   ТОВ "ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ АБСОЛЮТ ФІНАНС",
   ТОВ "ФІНОД",
   ТОВ "ГЛОБАЛМАНІ"

   
Про порядок сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з операцій купівлі іноземної валюти в готівковій формі

   З 01 січня 2015 року набрав чинності Закон України від 28 грудня 2014 року N 71-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи", згідно з підпунктом 14 пункту 2 розділу II "Прикінцеві положення" якого внесені зміни до Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон).
   
   Відповідно до пункту 5 статті 1 Закону платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є фізичні особи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі (крім фізичних осіб, що здійснюють операції з купівлі іноземної валюти для погашення кредитів).
   
   Статтею 2 Закону визначено, що об'єктом оподаткування збором на обов'язкове державне пенсійне страхування є сума операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі.
   
   Згідно з пунктом 6 статті 4 Закону ставка збору становить 2 відсотки від об'єкта оподаткування.
   
   
1. Про сплату збору на обов'язкове державне пенсійне страхування під час здійснення фізичною особою операцій з купівлі готівкової іноземної валюти (крім операцій з купівлі готівкової іноземної валюти фізичними особами для погашення кредитів)

   Банки, небанківські фінансові установи, національний оператор поштового зв'язку зобов'язані нараховувати, утримувати та перераховувати збір за рахунок коштів клієнтів у разі купівлі фізичною особою - резидентом готівкової іноземної валюти.
   
   Збір сплачується від суми коштів у гривнях, на яку купується готівкова іноземна валюта.
   
   Під час купівлі фізичною особою - резидентом готівкової іноземної валюти у квитанції про здійснення валютно-обмінної операції має бути зазначена сума сплаченого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
   
   Під час здійснення зворотного обміну невикористаних готівкових гривень на готівкову іноземну валюту збір на обов'язкове державне пенсійне страхування фізичною особою - нерезидентом не сплачується.
   
   Збір на обов'язкове державне пенсійне страхування не сплачується з операцій з купівлі фізичними особами - резидентами готівкової іноземної валюти для погашення кредитів.
   
   Відповідно до вимог пункту 5 статті 1 Закону порядок проведення операції з купівлі іноземної валюти фізичними особами для погашення кредитів встановлюється Національним банком України.
   
   У зв'язку з цим повідомляємо, що зазначений порядок буде доведений до вашого відома додатково.
   
   
2. Про здійснення контролю за нарахуванням та сплатою збору на обов'язкове державне пенсійне страхування

   Національний банк України забезпечує організацію і контроль за сплатою (утриманням) збору на обов'язкове державне пенсійне страхування при здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти фізичними особами у готівковій формі.
   
   Кошти збору на обов'язкове державне пенсійне страхування обліковуються банками на балансовому рахунку 2902 "Кредиторська заборгованість за прийняті платежі".
   
   Переказ коштів збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на рахунки Державного казначейства України банки здійснюють не пізніше наступного операційного дня з дня зарахування сум збору на балансові рахунки 2902 із урахуванням коштів філій за попередній день.
   
   Філії банків акумулюють суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування на балансових рахунках 2902 та перераховують головному банку до 11-ї години наступного операційного дня. Переказування коштів збору на обов'язкове державне пенсійне страхування здійснює банк - юридична особа.
   
   Небанківські фінансові установи, національний оператор поштового зв'язку самостійно визначають порядок обліку та забезпечують перерахування суми збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з власних рахунків, відкритих в уповноважених банках, на рахунки Державного казначейства України не пізніше наступного робочого дня з дня зарахування коштів збору на рахунки небанківських фінансових установ, національного оператора поштового зв'язку.
   
   Національний банк України буде здійснювати перевірки з питань дотримання банками, небанківськими фінансовими установами, національним оператором поштового зв'язку процедури сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
   
   Банки, небанківські фінансові установи, національний оператор поштового зв'язку несуть відповідальність за недотримання вимог законодавства України щодо сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування.
   
   Листи Національного банку України від 01.04.2014 N 29-113/13644, 04.04.2014 N 29-113/14630, 11.04.2014 N 29-113/16065, 15.05.2014 N 29-113/23395 визнати такими, що втратили актуальність.
   
   Щодо колізійних норм Закону, які викликані неузгодженням прийнятих до нього змін з іншими його положеннями, повідомляємо, що на сьогодні Національний банк України ініціює внесення змін до цього Закону з метою врегулювання зазначеного питання.
   
   Голова Національного
   банку України
   
В. О. Гонтарева

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям