Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О поврежденных банкнотах гривны

О поврежденных банкнотах гривны



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.12.2014 р. N 11-219/74519

   Департамент грошового обігу
   
Територіальним управлінням Національного банку України
   (крім Головного управління НБУ в АР Крим, управлінь Національного банку
   України в Донецькій та Луганській областях)
   Банкам України та їх філіям

   
Про пошкоджені банкноти гривні

   У зв'язку із надходженням інформації від окремих територіальних управлінь стосовно випадків звернення до них банків (філій, відділень), які не мали розпорядчих документів Національного банку України на пошкодження банкнот, та фізичних осіб з метою обміну значних сум пошкоджених фарбою або в інший спосіб банкнот гривень на придатні до обігу, Національний банк України повідомляє таке.
   
   Чіткі норми організації роботи з готівкою в банківській системі, зокрема, дії банку у разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей визначені розділом XII Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 22 липня 2014 року N 435 (далі - Інструкція N 435).
   
   Відповідно до вимог пункту 7 розділу XII Інструкції N 435, банк у разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей на підставі розпорядження Національного банку пошкоджує готівку спеціальною фарбою або в інший спосіб, що забезпечить втрату банкнотами платіжних ознак. Про факт пошкодження грошових знаків оформляється акт у довільній формі із зазначенням номіналу, кількості та суми готівки, який підписується всіма залученими до цієї роботи працівниками банку.
   
   Акт про пошкодження або знищення готівки та інших цінностей є підтверджувальним документом для відшкодування банку коштів за пошкоджені або знищені цінності.
   
   В той же час має місце надходження пошкоджених фарбою банкнот до банків, за їх поясненнями, через АТМ системи (автоматична касова машина), зокрема програмно-технічні комплекси самообслуговування та банкомати з функцією приймання готівки (далі - платіжні пристрої).
   
   У цьому разі, є підстави стверджувати про відсутність належного налаштування платіжних пристроїв банків та/або їх агентів, що спричинило потрапляння з обігу до банку значної кількості пошкоджених фарбою банкнот, зокрема високих номіналів.
   
   Складна соціально-економічна ситуація, що склалася в Донецькій та Луганській областях, численні випадки пограбування та захоплень банків на території, що не контролюється українською владою, може призвести до потрапляння в обіг банкнот гривень, пошкоджених банками згідно з розпорядчими документами.
   
   Враховуючи зазначене вище та з метою зменшення ризиків отримання збитків, Національний банк України вважає за доцільне рекомендувати банкам встановлення тимчасового обмеження приймання через платіжні пристрої банкнот гривень номіналами 100, 200 та 500 гривень.
   
   Крім цього, банки мають забезпечити:
   
   оперативне налаштування платіжних пристроїв для приймання тільки придатних до обігу банкнот, виключивши можливість приймання пошкоджених фарбою банкнот;
   
   здійснення контролю в касах банків (філій, відділень) за платіжністю і справжністю банкнот (монет) під час приймання та оброблення готівки з використанням відповідного обладнання (приладів);
   
   вилучення як сумнівних банкнот гривень, які мають пошкодження у вигляді загального або локального (плями) забруднення різного кольору (уключаючи видимі в ультрафіолетових променях), та передавання їх до територіальних управлінь Національного банку України для проведення досліджень.
   
   Заступник Голови
   
Я. В. Смолій

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям