Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О процедуре согласования НБУ операций по покупке иностранной валюты

О процедуре согласования НБУ операций по покупке иностранной валюты



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.02.2015 р. N 28-211/12780
   

   Департамент контролю, методології та ліцензування валютних операцій
   
Територіальним управлінням Національного банку України
   Банкам України
   Асоціації українських банків
   Асоціації "Незалежна асоціація банків України"
   Асоціації "Український кредитно-банківський союз"

   Національний банк України відповідно до положень статті 66 Закону України "Про банки та банківську діяльність" та з огляду на ситуацію, що складається на міжбанківському валютному ринку України, та враховуючи комплекс заходів, що вживаються Національним банком України разом з Урядом для стабілізації ситуації, звертає увагу на необхідність неухильного дотримання уповноваженими банками вимог постанов Правління Національного банку України від 01 грудня 2014 року N 758 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" (зі змінами, далі - Постанова N 758) та від 23 лютого 2015 року N 124 "Про особливості здійснення деяких валютних операцій" (зі змінами, далі - Постанова N 124).
   
   На виконання вимог цих нормативно-правових актів Національний банк України в листах від 24.02.2015 N 28-311/12017 та від 25.02.2015 N 28-311/12372 визначив нову процедуру перевірки Національним банком України документів, які є підставою для здійснення відповідних валютних операцій.
   
   З огляду на це, з дати набуття чинності Постанови N 124 усі заяви на купівлю іноземної валюти, що були розглянуті Національним банком України та щодо яких не було повідомлено банки про їх непідтвердження1, можуть бути виконані лише після проходження нової процедури перевірки можливості здійснення цих операцій, визначеної вищезазначеними листами Національного банку України.
   
   ____________
   1 Згідно з процедурою, що була доведена листом Національного банку України від 03.12.2014 N 28-311/71835.
   
   Крім того, у зв'язку зі зміною з 24 та 25 лютого 2015 року процедури погодження Національним банком України операцій з купівлі іноземної валюти за дорученням клієнтів банків в рамках Постанови N 758, обов'язковому погодженню згідно з новою процедурою підлягають також не виконані до цього часу заяви клієнтів на купівлю іноземної валюти у сумі від 50000 доларів США до 100000 доларів США (в еквіваленті), що були подані уповноваженими банками до Національного банку до 25 лютого 2015 року.
   
   З метою запобігання непродуктивному відтоку капіталу за кордон Національний банк має право запитувати й отримувати від уповноваженого банку копії додаткових документів, потрібних для з'ясування обставин щодо конкретної операції, інформація про яку була подана у відповідному реєстрі. У цьому разі уповноважений банк не може здійснювати таку операцію до моменту отримання окремого підтвердження Національного банку України.
   
   З метою вжиття заходів щодо удосконалення контролю за відтоком коштів, зменшення тиску на валютний ринок України та посилення фінансової дисципліни клієнтів банків кожен пакет документів, поданий для підтвердження можливості купівлі та перерахування іноземної валюти за імпортними операціями, має містити довідку Державної фіскальної служби про відсутність у клієнта заборгованості по сплаті податків.
   
   Керівники банків мають узяти під особистий контроль дотримання уповноваженими банками вищезазначеної процедури погодження можливості здійснення валютних операцій.
   
   До уповноважених банків, які здійснюватимуть валютні операції з порушенням вимог вищезазначених нормативно-правових актів, застосовуватимуться відповідні заходи впливу (санкції).
   
   
   Голова Національного
   банку України
   
В. О. Гонтарева

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям