Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О валютных аукционах НБУ

О валютных аукционах НБУ



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.11.2014 р. N 24-011/70580

   Управління валютних операцій та аналізу фінансових ринків
   
Керівникам банків України,
   Генеральному департаменту банківського нагляду,
   Департаменту контролю, методології та ліцензування валютних операцій,
   Генеральному департаменту грошово-кредитної політики

   
Про валютні аукціони Національного банку України

   Починаючи з 5 листопада 2014 року, Національний банк України проводить щоденні валютні аукціони з продажу іноземної валюти в розмірі 5 мільйонів доларів США.
   
   Як неодноразово наголошувало керівництво Національного банку, метою цих аукціонів є щоденне визначення справедливого рівноважного курсу на міжбанківському валютному ринку України в умовах, коли нормальне функціонування ринку ускладнено і він не має достатньої ліквідності, а не задоволення попиту на іноземну валюту.
   
   Водночас досвід проведення таких аукціонів свідчить про те, що значна кількість банків продовжує розглядати щоденні аукціони Національного банку не як інструмент допомоги функціонуванню ринкового механізму, а як джерело задоволення потреб в іноземній валюті. Про нерозуміння ними позиції Національного банку свідчить також і лист Незалежної асоціації банків України, що нещодавно надійшов до Національного банку, у якому стверджується, що обсяг валюти, проданої під час щоденних аукціонів, не в змозі задовольнити відкладений попит на іноземну валюту, а середньозважений курс гривні, що визначається за результатами аукціону, не відображає тенденції ринку.
   
   З огляду на це Національний банк України підкреслює, що результати валютних аукціонів формуються на підставі заявок, наданих безпосередньо уповноваженими банками. Банки повинні відповідально ставитися до подання заявок і надавати їх за тим курсом, який вони вважають справедливим, а не ставити за мету якомога дешевше купити валюту в Національного банку України.
   
   Звертаємо увагу керівників банків на їх особисту відповідальність за подання обґрунтованих заявок на участь у валютних аукціонах. Також інформуємо, що для зменшення впливу на процес визначення ринкового рівноважного курсу намірів деяких банків придбати валюту на аукціонах Національний банк України, починаючи з 28 листопада 2014 року, зменшує обсяг валюти, що пропонується для продажу на аукціонах, до 3 мільйонів доларів США щоденно.
   
   Голова
   
В. О. Гонтарева

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям