Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об отдельных вопросах применения ст. 42 Закона Украины "О банках и банковской деятельности"

Об отдельных вопросах применения ст. 42 Закона Украины "О банках и банковской деятельности"



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.05.2015 р. N 18-03012/32595

   Юридичний департамент
   
Банкам України

   Національний банк України, зважаючи на численні запити банків, надає роз'яснення з приводу окремих питань застосування ст. 42 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (далі - Закон про банки).
   
   Статтею 42 Закону про банки встановлені вимоги до керівників банку.
   
   Керівниками банку є голова, його заступники та члени ради банку, голова, його заступники та члени правління банку, головний бухгалтер, його заступники, керівники відокремлених підрозділів банку.
   
   Відповідно до частини третьої статті 42 Закону про банки не менш як на одну четверту рада банку має складатися з осіб, які мають повну вищу освіту в галузі економіки або права. Інші члени ради банку повинні мати повну вищу освіту та освіту в галузі менеджменту (управління). Члени ради банку повинні мати бездоганну ділову репутацію. Хоча б один із членів ради банку, який має освіту в галузі економіки або права, повинен мати досвід роботи в банківській системі на керівних посадах не менше трьох років.
   
   Закон "Про банки і банківську діяльність" не містить визначення терміна "керівна посада у банку".
   
   Класифікатор професій ДК 003:2010, затверджений наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.07.2010 N 327 (далі - Класифікатор ДК 003:2010), в розділі 1 "Законодавці, вищі державні службовці, керівники, менеджери (управителі)" вміщує професії, що пов'язані, зокрема, з керівництвом об'єднаннями підприємств, підприємствами, установами, організаціями та їхніми підрозділами незалежно від форм власності та видів економічної діяльності та охоплює широке коло професій, пов'язаних із здійсненням різноманітних функцій управління та керівництва.
   
   При цьому в класифікації професій Класифікатора ДК 003:2010 передбачено професії:
   
   керівники інших основних підрозділів;
   
   керівники інших основних підрозділів в інших сферах діяльності;
   
   керівники фінансових, бухгалтерських, економічних, юридичних та адміністративних підрозділів та інші керівники;
   
   керівники проектів та програм;
   
   керівники інших функціональних підрозділів.
   
   Статтею 42 Закону України "Про банки і банківську діяльність" визначено виключний перелік осіб, які є керівниками банку (голова, його заступники та члени ради банку, голова, його заступники та члени правління банку, головний бухгалтер, його заступники, керівники відокремлених підрозділів банку), тому поняття "керівники банку" є складовою частиною більш широкого поняття "керівні посади у банку".
   
   Таким чином, до "керівних посад у банку" відносяться не лише посади, зазначені в ст. 42 Закону України "Про банки і банківську діяльність", а й посади керівників інших функціональних підрозділів банку, що приймають участь у здійсненні діяльності банку. Тобто термін "керівна посада у банку" не є похідним від терміну "керівник банку", і визначення термінів "керівник банку" та "керівна посада у банку" не є тотожними.
   
   З огляду на те, що Закон про банки не містить спеціального визначення поняття "керівна посада в банківській системі" вважаємо, що при вирішенні питання стосовно обрання членів ради банку необхідно враховувати положення статті 42 Закону про банки та положення розділу 1 Класифікатора ДК 003:2010.
   
   Перший заступник Голови
   Національного банку України
   
О. В. Писарук

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям