Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно недобросовестной практики осуществления операций по торговле иностранной валютой на межбанковском валютном рынке Украины

Относительно недобросовестной практики осуществления операций по торговле иностранной валютой на межбанковском валютном рынке Украины



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 29.09.2014 р. N 29-209/55222

   Генеральний департамент грошово-кредитної політики
   
Територіальним управлінням Національного банку України,
   банкам України,
   Незалежній асоціації банків України,
   Асоціації українських банків,
   Асоціації "Український кредитно-банківський союз"

   Національний банк України за результатами аналізу роботи уповноважених банків з'ясував, що частина банків допускає недобросовісну практику здійснення операцій з торгівлі іноземною валютою на міжбанківському валютному ринку України та на міжнародних ринках.
   
   Останнім часом на міжбанківському валютному ринку України почастішали випадки навмисного тиску на валютний курс з боку недобросовісних учасників ринку та здійснення дій, спрямованих на маніпулювання валютним ринком. Такі навмисні дії окремих банків щодо цілеспрямованого "розгойдування" курсу спричиняють значний дестабілізуючий вплив на валютний ринок, призводять до виникнення економічних диспропорцій та отримання необґрунтованого спекулятивного прибутку, завдають шкоди добросовісним учасникам ринку та їх клієнтам.
   
   Деякі банки з метою приховування справжнього курсу, за яким вони здійснюють операції з купівлі/продажу валюти за гривню на міжбанківському валютному ринку України, домовляються про продаж або купівлю валюти за одним курсом, а здійснюють оформлення угод у системі підтвердження угод на міжбанківському ринку України за іншим курсом. Водночас додатково, для перерозподілу різниці між курсом, за яким сторони домовились про операцію, та курсом, за яким вони здійснили розрахунки згідно курсу, що був відображений у системі підтвердження угод, сторони укладають низку фіктивних, удаваних угод з обміну однієї іноземної валюти на іншу і навпаки.
   
   Характерними ознаками зазначених угод є здійснення таких операцій без фактичної поставки основної суми валюти, що конвертується, а також здійснення таких угод за курсом, що суттєво відрізняється від фактичного курсу валют, що склався на світових ринках на момент укладання цих угод.
   Крім того, деякі банки при здійсненні продажу іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку додатково вимагають від банків-покупців сплати комісій, що збільшує фактичні витрати покупця, унаслідок чого реальний курс продажу іноземної валюти за гривні значно завищується.
   
   Зазначені дії дезорієнтують всіх учасників ринку і спричиняють штучне коливання валютного курсу та дестабілізацію валютного ринку.
   
   У разі виявлення подібних фактів Національний банк України буде кваліфікувати ці угоди як недобросовісні і застосовуватиме до банків жорсткі заходи впливу, включно до відкликання генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій.
   
   Голова
   
В. О. Гонтарева

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям