Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно предложения о внесении изменений в постановление Правления НБУ от 03.03.2015 № 160 «Об урегулировании ситуации на денежно-кредитном и валютном рынках Украины»

Относительно предложения о внесении изменений в постановление Правления НБУ от 03.03.2015 № 160 «Об урегулировании ситуации на денежно-кредитном и валютном рынках Украины»



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 08.05.2015 р. № 40-02009/31652

   
    Національний банк України (далі – Національний банк) розглянув пропозиції Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «ФОРТЕЦЯ» щодо внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 03.03.2015 № 160 «Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України» (далі – Постанова № 160)¹ та повідомляє.
   
    Ураховуючи збереження складної соціально-політичної ситуації в України, несприятливу кон’юктуру на зовнішніх сировинних ринках, триваючу нестійкість міжнародної фінансової системи та необхідність подальшого підтримання рівноваги на міжбанківському валютному ринку України, як однієї з передумов забезпечення цінової стабільності в державі, Національний банк прийняв рішення продовжити на три місяця дію низки адміністративних інструментів регулювання валютного ринку і затвердив з цією метою Постанову № 160.
   
    Приймаючи цей нормативно-правовий акт, Національний банк діяв у тісній співпраці з експертами Міжнародного валютного фонду та на підставі, у межах повноважень і у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
   
    Для цілей Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.1993 № 15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» (далі – Декрет) під терміном «іноземна валюта» розуміється як власне іноземна валюта, так і банківські метали. Таким чином, встановлений Декретом режим здійснення валютних операцій, порядок здійснення валютного контролю, відповідальність за порушення валютного законодавства поширюється на банківські метали.
   
    Зокрема, підпунктами 3, 10 та 20 пункту 6 Постанови № 160, якими регламентуються операції з банківськими металами, встановлено, що уповноважені банки здійснюють у межах однієї банківської установи:
   
    продаж банківських металів фізичним особам без відкриття рахунку/видачу банківських металів з рахунків клієнтів у сумі, що не перевищує 3000 гривень/15000 гривень в один операційний (робочий) день;
   
    продаж банківських металів юридичним особам/фізичним особам-підприємцям за безготівкові гривні загальною масою, що не перевищує 3,216 тройської унції золота або еквівалент цієї маси в інших банківських металах на одного клієнта протягом календарного тижня. Ця вимога не поширюється на операції з виконання клієнтами власних зобов’язань у банківських металах за кредитними договорами.
   
    Зазначені обмеження запроваджені з метою недопущення використання фінансової системи України для відмивання грошей і фінансування тероризму та врегулювання ситуації на валютному ринку України.
   
    Звертаємо увагу, що Національний банк видає нормативно-правові акти з питань, віднесених до його повноважень, які є обов’язковими для органів державної влади і органів місцевого самоврядування, банків, підприємств, організацій та установ незалежно від форм власності, а також для фізичних осіб (стаття 56 Закону України «Про Національний банк України»).
   
    Національний банк закликає з розумінням ставитися до тимчасових обмежень, оскільки метою їх запровадження насамперед є протидія відтоку капіталу за кордон.
   
    Насамперед зазначаємо, що Національний банк в перспективі очікує покращення економічної ситуації, подальше зменшення волатильності валютного ринку, що надасть підстави для розгляду питання щодо поетапного скасування адміністративних обмежень.
   
_______________________________    
   ¹ Постанова Правління Національного банку України від 29.08.2014 № 540 (із змінами, внесеними постановою Правління Національного банку України від 03.10.2014 № 626) «Про внесення додаткових механізмів для стабілізації грошово-кредитного та валютного ринків України» втратила чинність.
   
   
    В.о. заступника Голови
О.Є. Чурій

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям