Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно предоставления разъяснения по отдельным вопросам регулирования обращения наличности

Относительно предоставления разъяснения по отдельным вопросам регулирования обращения наличности



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
    ЛИСТ
   
    від 01.04.2005 р. N 11-113/1077-3214

    Національний банк України розглянув Ваше депутатське звернення <...> щодо надання роз'яснення з окремих питань регулювання обігу готівки і у межах своєї компетенції повідомляє.
   
    1. Стосовно цільового використання готівкових грошових коштів, отриманих підприємством зі свого банківського рахунку
   
    Відповідно до Цивільного кодексу України суб'єкти господарювання можуть вільно розпоряджатись власними коштами, що знаходяться на їх банківських рахунках і банки не мають права визначати та контролювати напрями використання грошових коштів клієнта (статті 1066, 1067, 1068, 1074).
   
    Беручи до уваги зазначені законодавчо встановлені норми, Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженим постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 N 637 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за N 40/10320 (далі - Положення), скасовано вимогу щодо цільового використання готівки. У зв'язку з цим і відповідні штрафні санкції за нецільове використання власних коштів, визначені Указом Президента України від 12.06.95 N 436/95 "Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки" (далі - Указ), на нашу думку, не повинні застосовуватись.
   
    Таким чином, отримані в банку за грошовим чеком на певні цілі власні грошові кошти (наприклад на відрядження працівників) за необхідності (у тому числі і при несподіваній зміні обставин), можуть бути спрямовані їх власниками на інші господарські витрати підприємства.
   
    2. Чи дійсно жодних обмежень щодо виплат із виручки новий порядок касових операцій не містить?
   
    На сьогодні підприємства, які мають податковий борг, здійснюють виплату заробітної плати, керуючись вимогами законодавства, зокрема Законом України від 21.12.2000 N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами". Так, підпунктом "г" підпункту 7.3.1 зазначеного Закону передбачено, що не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу (, зокрема,) кошти, що використовуються для виплат заборгованості з основної заробітної плати.
   
    Враховуючи, що зазначене питання врегульовано на законодавчому рівні, з Положення було вилучено відповідну норму.
   
    Згідно з пунктом 2.9 Положення готівкова виручка використовується підприємством для забезпечення потреб, що виникають у процесі його функціонування, а також для проведення розрахунків з бюджетами та державними цільовими фондами за податками і зборами.
   
    Враховуючи наведене обмежень щодо виплат підприємствами заробітної плати із готівкової виручки Положенням не передбачено і заборона на виплату заробітної плати з готівкової виручки його нормами не встановлена.
   
   Щодо розділу 7 Положення (стосовно контролю за додержанням норм з регулювання обігу готівки), то його норми згідно з вищезазначеним Указом (стаття 3) розроблено Національним банком за погодженням з Державною податковою адміністрацією України і застосовуються органами контролю відповідно до їх компетенції не тільки для перевірки підприємств в поточні періоди, а також і за минулі періоди, коли діяли норми чинних на той час нормативно-правових актів (зокрема, Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.02.2001 N 72, та Інструкції про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України, затвердженої постановою Правління НБУ від 19.02.2001 N 69.
   
    Крім того, при перевірці зазначених питань контролюється не тільки виконання вимог Положення, а також і інших нормативно-правових актів, що регулюють в певній мірі питання, пов'язані з готівковими розрахунками (Закони України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" , "Про металобрухт" , "Про фермерське господарство" тощо).
   
    3. Чи не є порушенням перерахунок заробітної плати працівника на електронну картку без його згоди?
   
    Питання виплати заробітної плати через установи банків шляхом впровадження карткових зарплатних проектів має вирішуватись виключно на добровільній основі. Зокрема, частиною 4 статті 24 Закону України "Про оплату праці" визначено, що за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватись через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок власника або уповноваженого ним органу. Таким чином, виплата заробітної плати через установи банків шляхом впровадження зарплатних карткових проектів може здійснюватись лише за особистою письмовою згодою працівників, при цьому оплату цих послуг здійснює роботодавець або уповноважений ним орган.
   
    Пунктом 3.6 Положення про порядок емісії платіжних карток і здійснення операцій з їх застосуванням, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 27.08.2001 N 367, укладенням, що перед укладенням договору банк зобов'язаний ознайомити клієнта з умовами одержання платіжної картки, переліком необхідних для пред'явлення документів, тарифами на обслуговування та правилами користування платіжною карткою. Ця інформація має бути викладена в доступній формі та знаходитись у доступному для клієнтів місці, а також надаватися в письмовій або електронній формі клієнтам та їх довіреним особам за їх бажанням.
   
    Виходячи із вищенаведеного слід зазначити, що банк не має права перераховувати заробітну плату на картковий рахунок без згоди клієнта. Банк повинен неухильно дотримуватись зазначених законодавчих актів та надати роз'яснення фізичним особам щодо застосування платіжних карток та проведення операцій з їх використанням.
   
    Виконавчий директорз питань
    готівково-грошового обігу НБУ
О.Толстой

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям