Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно проведения зачета встречных однородных требований на сумму валютной выручки

Относительно проведения зачета встречных однородных требований на сумму валютной выручки



   

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   ДЕПАРТАМЕНТ КОНТРОЛЮ, МЕТОДОЛОГІЇ ТА ЛІЦЕНЗУВАННЯ ВАЛЮТНИХ ОПЕРАЦІЙ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.05.2013 р. N 28-312/1652/6131


   
   Національний банк України розглянув запит від 24.04.2013 р. N 1798/07 (далі - запит) та повідомляє про те, що порушені у запиті питання врегульовано законодавством України, зокрема, Цивільним кодексом України (далі - ЦК України), Господарським кодексом України (далі - ГК України), Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок" (далі - Закон N 5480), Законом України "Про Національний банк України" (далі - Закон N 679), Інструкцією про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями*, постановою Правління Національного банку України від 14.05.2013 р. N 163 "Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті"** (далі - Постанова N 163) та постановою Правління Національного банку України від 14.05.2013 р. N 164 "Про встановлення розміру обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті".
   
   ____________
   * Затверджено постановою Правління Національного банку України від 24.03.99 р. N 136 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 28.05.99 р. за N 338/3631 (зі змінами).
   
   ** Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14.05.2013 р. за N 718/23250.

   
   Зазначаємо, що згідно зі статтею 387 ГК України суб'єкти зовнішньоекономічної діяльності після сплати передбачених законом податків та зборів (обов'язкових платежів) самостійно розпоряджаються валютною виручкою від проведених ними операцій, крім випадків запровадження Національним банком України вимоги щодо обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті.
   
   Законом N 5480 внесено зміни до статей 25 та 44 Закону N 679, згідно з якими Національний банк України наділяється правом запроваджувати вимоги щодо обов'язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті, а також встановлювати порядок проведення обов'язкового продажу та розмір надходжень в іноземній валюті, що підлягають обов'язковому продажу.
   
   Пунктом 2 Постанови N 163 встановлена вимога щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України надходжень в іноземній валюті у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.
   
   Згідно зі статтею 203 ЦК України зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.
   
   З урахуванням вищезазначеного в наведеному в запиті випадку проведення заліку зустрічних однорідних вимог на суму валютної виручки (яка не надходитиме на рахунок клієнта) не є можливим, оскільки призведе до порушення вимог законодавства України, зокрема, вищезазначених положень нормативно-правових актів.
   
   Насамкінець вважаємо за необхідне звернути увагу на те, що до повноважень Національного банку України згідно із Законом України "Про Національний банк України" не входить розгляд схем проведення суб'єктами господарювання фінансових операцій з метою визначення правомірності дій цих суб'єктів або надання дозволу на такі дії.
   
   
   Заступник Голови НБУ
   
О. Ткаченко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям