Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно возможности руководителей банка входить в состав руководящих органов общественных объединений (юридических лиц)

Относительно возможности руководителей банка входить в состав руководящих органов общественных объединений (юридических лиц)



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 09.02.2015 р. N 18-312/7938

   Юридичний департамент
   
Незалежній асоціації банків України,
   Асоціації українських банків,
   Асоціації "Український кредитно-банківський союз",
   банкам України,
   територіальним управлінням Національного банку України,
   генеральним департаментам,
   самостійним управлінням Національного банку України

   
Про надання роз'яснень

   У зв'язку із численними запитами банків про надання роз'яснень з питань, пов'язаних із застосуванням положень статті 42 Закону України "Про банки і банківську діяльність" (далі - Закон про банки), в частині можливості керівників банку входити до складу керівних органів громадських об'єднань (юридичних осіб), Національний банк України повідомляє таке.
   
   Відповідно до статті 42 Закону про банки голові, членам правління банку та головному бухгалтеру банку забороняється займати посади в інших юридичних особах, крім дочірніх підприємств.
   
   Будь-яких виключень з цього правила Закон про банки не містить.
   
   Разом з цим слід враховувати, що у законодавчих актах України визначення поняття "посада" закріплено лише у Законі України "Про державну службу". Так, згідно із статтею 2 названого Закону під посадою мається на увазі визначена структурою і штатним розписом первинна структурна одиниця державного органу та його апарату, на яку покладено встановлене нормативними актами коло службових повноважень.
   
   Застосовуючи аналогію закону, можна дійти висновку, що вищевказані обмеження, встановлені статтею 42 Закону про банки, розповсюджуються на посади в юридичних особах, які передбачені їх штатним розписом, та зайняття яких передбачає укладення трудових угод.
   
   З огляду на це, на думку Національного банку України, керівники банку можуть входити до складу керівних органів громадських об'єднань (юридичних осіб) за умов їх обрання (призначення), відсутності відповідної посади у штатному розписі громадських об'єднань (юридичних осіб) та у разі виконання ними своїх обов'язків без отримання будь-якої матеріальної допомоги (громадських засадах).
   
   Перший заступник Голови
   Національного банку України
   
О. В. Писарук

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям