Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Разъяснение относительно практического применения постановления Правления НБУ "Об изменении сроков расчетов по операциям по экспорту и импорту товаров и введения обязательной продажи поступлений в иностранной валюте" от 14.05.2013 № 163

Разъяснение относительно практического применения постановления Правления НБУ "Об изменении сроков расчетов по операциям по экспорту и импорту товаров и введения обязательной продажи поступлений в иностранной валюте" от 14.05.2013 № 163



   

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 14.06.2013 р. № 29-113/6518-7094

   
   
Генеральний департамент
   грошово-кредитної політики
   
   Територіальним управлінням
   Національного банку України,
   банкам України, Асоціації українських банків,
   Асоціації "Український
   кредитно-банківський союз",
   Незалежній асоціації банків України,
   ПАТ "Українська фінансова група",
   УДППЗ "Укрпошта"
   
   

Роз'яснення щодо практичного застосування нормативно-правового акта Національного банку України


   
   У зв'язку із запитами банків України щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правління Національного банку України від 14.05.2013 № 163 "Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті"1 (далі - Постанова № 163) Національний банк України надає такі роз'яснення.
   
   1. Про обов'язковий продаж надходжень за власними операціями уповноважених банків.
   
   Відповідно до Постанови № 163 обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України підлягають надходження в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора іноземних валют та банківських металів2 (далі - Класифікатор) та в російських рублях у вигляді валютної виручки резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами.
   
   Згідно зі статтею 1 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" товар - це будь-яка продукція, послуги, роботи, права інтелектуальної власності та інші немайнові права, призначені для продажу (оплатної передачі).
   
   Таким чином, обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України підлягає валютна виручка, отримана уповноваженим банком внаслідок здійснення зовнішньоекономічної діяльності.
   
   2. Про обов'язковий продаж надходжень у вигляді комісійної винагороди за договорами, укладеними з міжнародними платіжними системами.
   
   Договори уповноважених банків, укладені з міжнародними платіжними системами, за своєю економічною суттю є зовнішньоекономічними.
   
   Таким чином, якщо відповідно до укладених договорів з міжнародними платіжними системами уповноважені банки отримують комісійну винагороду в іноземній валюті за надані ним фінансові послуги, то такі надходження відповідно до законодавства України підлягають обов'язковому продажу на загальних підставах незалежно від порядку здійснення розрахунків за такими договорами.
   
   3. Щодо відсотків за залишками коштів на кореспондентських рахунках, що відкриті уповноваженими банками в іноземних банках-кореспондентах, то такі надходження не є валютною виручкою згідно із законодавством України про зовнішньоекономічну діяльність і на такі надходження не поширюються вимоги Постанови № 163.
   
   4. Про обов'язковий продаж надходжень в іноземній валюті із-за меж України на користь фізичних осіб.
   
   Згідно із пунктом 4 Постанови № 163 вимога щодо обов'язкового продажу на міжбанківському валютному ринку України поширюється на всі надходження із-за меж України в іноземній валюті 1-ї групи Класифікатора та в російських рублях на користь фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень за місяць.
   
   Таким чином, для цілей обов'язкового продажу під такими надходженнями розуміються будь-які перекази із-за меж України на користь фізичних осіб у сумі, що дорівнює або перевищує в еквіваленті 150000 гривень за місяць, у тому числі:
   
   кошти за операціями іноземного інвестування в Україну, що надходять на поточні рахунки фізичних осіб - резидентів та інвестиційні рахунки іноземних інвесторів - фізичних осіб;
   
   кошти, переказані нерезидентами як кредит, позика, фінансова допомога;
   
   кошти, що надходять для розміщення на депозитних (вкладних) рахунках фізичних осіб.
   
   __________
   1 Зареєстрована в Міністерстві юстиції України 14.05.2013 за № 718/23250.
   2 Затверджений постановою Правління Національного банку України від 04.02.98 № 34 [у редакції постанови Правління Національного банку України від 02.10.2002 № 378, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 24.10.2002 за № 841/7129, зі змінами)].

   
   Перший заступник
   Голови Національного
   банку України
   
Б.В. Приходько

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям