Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Разъяснение относительно практического применения отдельных требований нормативно-правового акта НБУ

Разъяснение относительно практического применения отдельных требований нормативно-правового акта НБУ



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.03.2014 р. N 29-209/9857

   
   Генеральний департамент грошово-кредитної політики
   
    Територіальним управлінням Національного банку України, банкам України,
   Асоціації українських банків, Асоціації "Український кредитно-банківський союз",
   Незалежній асоціації банків України
   
   
Роз'яснення щодо практичного застосування окремих вимог нормативно-правового акта Національного банку України

   
   У зв'язку із запитами банків щодо практичного застосування окремих вимог постанови Правління Національного банку України від 06.02.2014 N 49 "Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій" (далі - Постанова N 49) Національний банк України надає такі роз'яснення.
   
   Відповідно до норм міжнародного права та сучасної міжнародної практики співробітники дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав в Україні наділені низкою привілеїв та імунітетів.
   
   Зокрема, згідно зі статтями 34, 37 Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18.04.61 N 1138 (далі - Конвенція N 1) та статтею 49 Віденської конвенції про консульські зносини від 24.04.63 (далі - Конвенція N 2) співробітники дипломатичних представництв та консульських установ, а також члени їх сімей звільняються від усіх податків, зборів та мит, в тому числі на заробіток, отриманий ними на своїй службі.
   
   Дія вказаних статей поширюється на дипломатичних агентів, членів адміністративно-технічного персоналу, членів обслуговуючого персоналу дипломатичного представництва, приватних домашніх працівників співробітників дипломатичного представництва, консульських посадових осіб, консульських службовців, працівників обслуговуючого персоналу консульської установи, а також членів сімей працівників дипломатичного представництва та консульської установи (далі - співробітники дипломатичних представництв, консульських установ), якщо останні не є громадянами держави перебування або не проживають в ній постійно.
   
   Додатково зазначаємо, що відповідно до статті 35 Конвенції N 1 та статті 52 Конвенції N 2 держава перебування повинна звільняти співробітників дипломатичних представництв та консульських установ, а також членів їх сімей, які проживають з ними, від усіх державних повинностей.
   
   Крім того, у відповідності до положень згаданих Віденських конвенцій зазначені вище особи зобов'язані поважати закони та правила держави перебування без шкоди для їх привілеїв та імунітетів. Більше того, держава перебування має надавати всі можливості для виконання функцій дипломатичного представництва та консульської установи (стаття 25 Конвенції N 1, стаття 28 Конвенції N 2).
   
   В той же час згідно зі статтею 15 Закону України "Про міжнародні договори України" чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права.
   
   При цьому, належність до осіб, які користуються привілеями та імунітетами згідно із законодавством України та міжнародними договорами України, посвідчується документами, що видаються Міністерством закордонних справ України (далі - МЗС України) у порядку, визначеному Положенням про акредитацію співробітників дипломатичних і консульських установ іноземних держав, міжнародних організацій та їхніх представництв, інших іноземних організацій1.
   
   ____________
   1 Затверджене наказом Міністерства закордонних справ України від 13.01.2003 N 11 та зареєстроване в Міністерстві юстиції України 28.01.2003 за N 62/7383.
   
   Враховуючи викладене, вимоги пункту 9 Постанови N 49 щодо обмеження видачі (отримання) готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів через каси та банкомати банків у межах до 15000 (п'ятнадцяти тисяч) гривень на добу по відношенню до дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав в Україні та їх співробітників, якщо останні не є громадянами України або не проживають в ній постійно та акредитовані в МЗС України, не розповсюджуються.
   
   
   Перший заступник Голови
   Національного банку України
   
Б. В. Приходько

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям